Maksu- ja tolliamet: 2005. aastal tõusid palgad veerandil töötajatest

31. jaanuar 2006, 11:42

Maksu- ja tolliameti (MTA) hinnangul suurenes 2005. aasta jooksul legaalse palga osakaal inimeste sissetulekutes, palk tõusis kokku veerandil töötajatest.

MTA teatel toimus lisaks inimeste järkjärgulisele liikumisele madalamatest palgagruppidest kõrgematesse ka palgataseme tõus palgagruppide sees. Aastat 2005 iseloomustas ka väga hea sotsiaalmaksu laekumine, mis on otseses seoses töötajate pealt makstavate maksudega.

Maksuhalduri analüüs näitas, et aastas liigub ligi veerand kõikidest töötajatest kõrgematesse palgagruppidesse. Ligikaudu 8–9 protsenti töötajatest liigub madalamasse palgagruppidesse.

Üle 60 protsendi palgagruppi vahetanud töötajatest liikus ühe grupi võrra kõrgemasse palgagruppi. Samuti toimub madalamatesse palgagruppidesse liikumine valdavalt ühe astme võrra, kuid jääb kordades väiksemaks ülespoole liikumisest. Ligikaudu 15 protsenti palgagruppi vahetanud inimestest on liikunud ka mitu astet korraga.

Samuti näitab ameti analüüs palgagruppide sisest palkade tõusu, kus 2005. aastal suurenes makstava palga summa töötajate arvu kasvust rohkem.

MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe ütles, et töötajate arvu osakaal kõigist töötajatest palgagrupis “1000 kuni 3000” on kahe aastaga kahanenud 9,3 protsendi ehk 59 000 inimese võrra, samas kui inimeste arv palgagruppides “8000 kuni 12000” ja “üle 12000” on kahe aastaga suurenenud vastavalt 4,1 ja 4,4 protsendipunkti võrra ehk kahe grupi peale kokku 57 500 töötaja võrra.

'Maksu- ja tolliamet ja partnerorganisatsioonid seadsid oma eesmärgiks mõjutada eelkõige teadlikkuse kasvu kaudu ümbrikupalkade maksmist. Hea maksulaekumine ja palkade kasv just palgagruppides, kus ümbrikupalga maksmise risk oli kõige suurem, näitab, et ühistöö on andnud tulemusi,' rõhutas Veermäe.

2005. aasta jooksul vähenes võrreldes 2004. aastaga uute inimeste lisandumine kõige madalamatesse palgagruppidesse ning suurenes keskmistesse ja kõrgematesse palgagruppidesse lisandunute osakaal. Veermäe sõnul võib selle tendentsi põhjusena näha inimeste teadlikkuse kasv ametliku palga olulisusest, mis on kaasa toonud ka töötajate tugevama surve tööandjale ametliku palga saamiseks. “Samuti võib ühe põhjusena näha noorte spetsialistide kõrgemat väärtustamist tööjõuturul”, lisas Veermäe.

MTA saatis 2005. aastal maksumaksjatele kokku 1000 märgukirja. Pooled kirja saanutest muutsid oma majandusnäitajaid, mille tulemusel on riigieelarvesse laekunud 6 kuu seisuga täiendavalt 43 miljonit krooni, sellest 36,4 miljonit krooni sotsiaalmaksu ja 6,6 miljonit krooni tulumaksu. Võrreldes ettevõtete tavapärase maksukäitumisega laekus kirja saanud ettevõtetelt makse enam üle 8 protsendi.

2005. aastal viis maksuhaldur läbi 130 ümbrikupalga reidi. Kokku lõpetati 154 ümbrikupalga maksmisega seotud kontrolli, mille tulemusel määrati makse kokku summas 30 274 749 krooni, sh tehti deklaratsiooni parandusi summas 5 300 412 krooni.

Kokku lõpetati 2005. aastal 154 ümbrikupalga maksmisega seotud kontrolli, mille tulemusel määrati makse kokku summas 30 274 749 krooni, sh tehti deklaratsiooni parandusi summas 5 300 412 krooni.

Koos erinevate ametkondadega viidi läbi 39 ümbrikupalga ja 6 transpordivahendite kontrollimise ühisreidi. Ühisreidide raames alustatud kontrollidest on lõpetatud 26, mille põhjal on juurde määratud või deklaratsioone parandatud kokku summas 7 306 798 krooni. Mitteametliku töötasu kontrollide läbiviimisel tehakse koostööd tööinspektsiooni, politsei, tööturuameti ning kodakondsus- ja migratsiooniametiga.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing