Nordea: Eurole üleminek lükkub 2008. aastasse

Liis Kängsepp 31. jaanuar 2006, 10:38

Nordea panga analüütikute hinnangul lükkub euro kasutuselevõtt Eestis aasta võrra edasi. See ei kätke pikemas perspektiivis riski Eesti majandusele.

Eesti majanduskasvu näitajaid peetakse rahvusvaheliselt endiselt heaks, kuid silma hoitakse peal laenuturu kasvul, teatas Nordea.

Nordea vanemanalüütiku, Baltimaade ja Poola spetsialisti Mika Erkkilä sõnul jääb inflatsioonimäär Eestis lubatust kõrgemaks seoses kütuse maailmahinna tõusuga.

„Naftahinna peamist rolli inflatsiooni suurendajana tõendab fakt, et suurimad hinnatõusud piirduvad transpordi ja muude kaupade või teenustega, millele nafta hinnad avaldavad otsest mõju, samas kui paljude teiste kaupade ja teenuste liikide osas on hinnatõusud olnud palju väiksemad,“ lisas Erkkilä.

Nordea Eesti juhatuse esimees Vahur Kraft lisas, et kütusehinna jätkuv tõus on sarnane teiste riikidega ning ei sõltu niivõrd siseseriiklikust majanduspoliitikast. Samas, tulenevalt väikesest avatud majandusest ning valuutakomiteest, mõjutab naftahindade kõikumine inflatsiooni meil rohkem kui võrdlusbaasiks olevates riikides.

Põhjamaade analüütikute väitel Eesti majanduskasv jätkub. Erkkilä sõnul aeglustub sisemajanduse koguprodukti kasv 2006. ja 2007. aasta jooksul vaid vähesel määral ning seda tingitult eelkõige madalamast ekspordi kasvust. Küll ei ole oodata ei ole samas mahus impordi kasvu aeglustumist.

Samas võib täheldada ekspordi elavnemist seoses ühinemisega Euroopa Liiduga. Samuti on kasvanud ekspordi sihtriikide arv: suurenenud on Läti, Leedu ja Venemaa osatähtsus.

Eestit iseloomustavad leibkondade tugevad investeeringud kinnisvarasse ning laenuturg jätkab kasvamist.

„Viimane analüüs näitab, et laenude maht suhtena SKP-sse jõuab Eestis 2006. aastaga samale tasemele, mis pikema kogemusega Euroopa Liidu riikides nagu Kreeka ja Portugal, kus sissetulekud inimese kohta on aga võrreldes Eestiga 2-3 korda kõrgemad,“ väitis Erkkila ning lisas, et see annab tõestust, et laenude kasv Eestis pidurdub.

Krafti sõnul on Eesti kõrge laenude osakaal ning investeeringud kinnisvarasse loomuliku majandusarengu osa, mida hinnangu andmisel on oluline arvestada. Samas on kõrge kinnisvaranõudluse tingimustes oluline pankade õige laenupoliitika, mis on pikas perspektiivis oluline nii kliendile, pangale kui ka kohalikule majandusele tervikuna. Tugevale laenunõudlusele on kaasa aidanud madalad intressimäärad ja palkade kasv, kuid ka laenutingimuste lõdvenemine.

Nordea kontserni analüütikud koostavad maailmamajanduse, seal hulgas Eesti makromajanduslikke ülevaateid regulaarselt. Prognooside ametlikuks edastajaks Eestis on Nordea Pank.

Nordea on Põhjamaade suurim pank, mis tegutseb 20 riigis üle maailma. Nordea kontserni 2005. aasta 9 kuu kasum oli 1,8 mld EUR ja varade maht 2005. aasta III kvartali lõpus oli 320 mld EUR. Pank on Eestis esindatud alates 1992. aastast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing