Hügieenipakett soosib kohalikke väiketootjaid

Hendrik Kuusk 01. veebruar 2006, 00:00

Uus määrus laiendab üldiste hügieeninõuete kehtivust ka nn esmatasandi tootjatele, kes kasvatavad, püüavad, kütivad loomi või toodavad loomset toidutooret ning kasvatavad või toodavad taimseid tooteid. See tagab tarbijale kindluse, et tarbitav toit on valmistatud ohutust toorainest ning seda on käideldud ohutusnõuetele vastavalt kogu toiduahela jooksul.

"Hügieenipaketi" nõudeid ei kohaldata kodus isiklikus tarbimiseks mõeldud toidu esmatootmisel. Uusi tingimusi ei kohaldata ka koduses majapidamises valmistatud toidu pakkumisel ühiskondlikel üritustel ja esmatoodete otseturustamisel väikestes kogustes otse tootja poolt lõpptarbijale või kohalikule jaekaubandusettevõttele.

Edaspidi võib lihtsustatud nõuete alusel nii loomseid (kalad, toorpiim, munad, mesi) kui ka taimseid esmatooteid müüa väikeses koguses otse tarbijale, kes ostab seda endale. Toorpiima võib väikeses koguses lõpptarbijale müüa siiski vaid otse farmist. Toorpiima turustamisel väljaspool farmi, nt koolidele, turgudel jäävad kehtima praegused nõuded.

Liikmesriikidele jääb võimalus vajadusel kehtestada erandeid nn traditsiooniliste toodete valmistamiseks. Ettevõtted võivad turustada toodangut kõikidesse ELi liikmesriikidesse, kus see hakkab kandma üldist ovaalse kujuga tervisemärki.

Uue "hügieenipaketi" rakendamisega kaob alus kahtluseks, et väikeettevõttes valmistatud toit ei ole ühel või teisel põhjusel nii kvaliteetne ja ohutu kui suuremas ettevõttes toodetu. Loodetavasti leidub üsna pea ka ettevõtlikke inimesi, kes taaselustavad Eestis tänaseks võib-olla juba tundmatute traditsiooniliste toitude tootmise.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:09
Otsi:

Ava täpsem otsing