Hinnatõus ELis annab Eestis lootust eurole

Anne Oja 08. veebruar 2006, 00:00

Detsembris ulatus euro kasutuselevõttu määrava inflatsiooni referentsväärtus 2,5 protsendini. Tulemus arvutati Soome, Rootsi ja Hollandi hinnatõusu põhjal. Samas olid kogu eurotsooni lõikes hinnad juba kolm kuud järjest alanenud.

Jaanuaris oli eurotsooni inflatsioon 2,4 protsenti. Eesti inflatsioon ületas seda 2,2 protsendipunkti võrra.

Rahandusministeeriumi makromajanduse talituse juhataja Erki Lõhmuste ütles, et Eesti väljavaated euro kasutuselevõtuks paranevad, kuna kolme tulemuslikuma Euroopa riigi inflatsioon on tõusval trendil.

Lõhmuste selgitas, et Euroopa Komisjoni prognooside kohaselt tõuseb inflatsiooni referentsväärtus aasta teises pooles 3 protsendi lähedale.

"Lähikuudel toimub inflatsiooni järkjärguline alanemine, 2006. aasta kokkuvõttes ootame 3 protsendi lähedast inflatsiooni," teatas rahandusministeerium eile. Aasta inflatsiooniprognoosi vaatab ministeerium üle märtsi keskpaigaks.

"Kui see nii peaks juhtuma, siis meie väljavaated tõepoolest paranevad," kommenteeris SEB Ühispanga ökonomist Hardo Pajula. "Samas on aga Eesti majandus vist energiakandjate hindade suhtes tundlikum kui referentsväärtuse määravad vana Euroopa riigid," lisas ta.

"Ühelt poolt oleme keskmisest põhjapoolsem riik ning meie tööstus on ka veel veidi energiamahukam kui arenenud tööstusriikide oma," rääkis Pajula, "see arutluskäik räägib rahandusministeeriumi analüütikutele vastu."

Seejuures tõusid mootorikütuste hinnad Eestis eelmise aastaga võrreldes tervelt 21,8 protsenti. Kallinesid nii transporditeenused kui ka soojusenergia, mis omakorda suurendas kulutusi eluasemele ja toidukaubale.

Eluasemeteenuste hindu mõjutas senisest kiirem üüri ja administratiivselt reguleeritavate hindade tõus, millest viimane ulatus aastatagusega võrreldes 8,8 protsendini. Soojusenergia hinnamuutus oli tingitud põlevkiviõli väljamüügihinna märkimisväärsest tõusust.

Aastavahetus tõi puu- ja köögiviljadele 2,5protsendise hinnatõusu, samal ajal küündis toidukaupade üldine hinnatõus vaid 1,1 protsendini. Riided ning jalanõud odavnesid, kuna aasta algas tavapäraste soodusmüükidega.

Veebruari algul teatas Nordea Pank oma vanemanalüütikule Mika Erkkiläle tuginedes, et nende hinnangul lükkab nafta hinna tõus euro kasutuselevõtu Eestis 2008. aastasse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:45
Otsi:

Ava täpsem otsing