Agu Vahur: Töötutundide arv töötaja kohta võib väheneda

08. veebruar 2006, 11:22

Töötajate otsimine on müümine, mitte enam valiku tegemine, ütles CVO Groupi juht Agu vahur.

'Kuigi võib tunduda, et oleme defitsiidi jagajad, nagu kaubamaja müüjad 70ndatel, siis tegelikult on väga keeruline aeg,' ütles CVO Groupi juhatuse liige Agu Vahur täna Äripäeva seminaril. 'Me otsime pidevalt meeleheitlikult 10-15 inimest, oleme pidanud igasuguseid trikke pidanud välja mõtlema.'

Nii näiteks palkab CVO Group värbamisspetsialiste Londonist. 'Seal on värbamisfirma, mis värbab värbamisfirmadele värbamisjuhte,' muigas Vahur.

Vahur pani ettevõtjatele südamele, et valikuprotsessi asemel on värbamisest saanud müügiprotsess, mille juures on üks olulisemaid näitajaid ettevõtte imidzh. Ka peab müük olema väga kindlale sihtgrupile suunatud - ettevõttes on töötajad nagu ooperis: on primadonnad ja taustalauljad.

Töökuulutuse põhitõeks on Vahuri sõnul see, et inimestele meeldib väljakutse asemel pigem turvalisus, oluline on ka see, milliste inimestega koos töötama hakatakse. Näiteks tõi Vahur Peep Vainu koolitusfirma värbamiskuulutuse, kus kollektiiv rõõmsalt võimles.

'Enam ei taheta olla mutrike suures ja edukas ettevõttes, oluline on hoopis paindlik tööaeg ja toredad kolleegid, nendele asjadele peab ka töökuulutuses tähelepanu juhtima,' lisas Vahur.

'Kui tööandja venitab valiku tegemisega liiga kaua, jääb ta töötajast lihtsalt ilma,' hoiatas Vahur. 'Nagu sobiv inimene tuleb, pange ta kohe tööle. Homme ei pruugi teda enam teie firma jaoks olla.'

Lätiga võrreldes on aga Eestis Vahuri sõnul olukord veel ilus. 'Riias käib tõeline gigantide võitlus. Selleks, et töötajaid saada, võetakse firmasid üle,' tõi ta näite.

Aastal 2009 on Eesti tööjõuturul Vahuri hinnangul polariseerumine veelgi suurem. Olulisemad professionaalid on saavutanud suurema rahvusvahelise likviidsuse, keeleoskus on parem ja pakkumisi välismaalt on neile veel rohkem kui praegu. Palgakäärid ettevõtetes veel suuremad, inimesed on kapriissemad.

'Peaaegu igaüks on nagu primadonna ja siin on ettevõtjal keeruline ülesanne firma niimoodi tööle panna, et kõik töötajad rahul oleks,' ütles Vahur. 'Ilmselt võib väheneda ka töötundide arv inimese kohta. Palk on piisavalt suur, et ei pea enam nii palju töötama.'

Vahur lubas, et kui praegu oleks vaja sajale seminaril osalejale töö leida, siis lõunaks oleks kõigile pakkumised olemas. 'Mis kell saaksite täna juba tööle tulla?', küsis ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing