NO teater mõtiskleb sünnipäeval naftata tuleviku üle

Ülle Hallik 10. veebruar 2006, 00:00

Teater NO93 on võtnud oma uue lavastuse teemaks nafta, milleta elu on raske ette kujutada, kuid mille varud ärevust tekitava kiiruga vähenevad.

Homme õhtul esietenduv "Nafta!" toetub spetsiaalselt lavastuse jaoks valmivatele tekstidele ning stseenidele ja käsitleb teemat musta huumori võtmes.

"Energiaga priiskamine on mitmekülgne ja argielu erinevaid tahke hõlmav nähtus, mis mõjutab korraga nii globaalseid arenguid kui ka vahetult iga inimese õnnepüüdlusi," selgitas lavastaja Tiit Ojasoo. Ühe looga piirdumine ei suudaks tema hinnangul teemat piisavalt avada ning seetõttu jõuab vaataja ette pigem erinevate stseenide rida. Stiilillt erinevad on Ojasoo sõnul ka tekstis olevad käsitlused.

Sisu poolest on lavastus ennekõike kantud küsimusest, mis hakkab juhtuma, kui nafta kohe-kohe lõpeb. Mis juhtub majanduses, mis inimestega? On see kurb või naljakas? Kas nafta roll on üle- või alatähtsustatud?

Tegijate sõnul püüab lavastus vaadata kaugemale meediaväljal kihutavast bensiinihinnarallist. "Bensiinihind on ilmselt esimene seos, mis inimestel naftaga haakub," möönis Ojasoo. Ilmselt mõtleb suur hulk inimesi, kas on põhjust ärevuseks, kui A95 maksab üle kümne krooni. Erinevate arvamuste kohaselt saabub aga peak oil ehk hetk, millest alates ei suuda naftatootmine enam kasvavat tarbimist rahuldada, kümne kuni neljakümne aasta pärast. Seega pole õige ärevus enam väga kaugel...

Lavastuse tutvustus viitab Marek Strandbergile, kelle sõnul levivad juba mitmed müüdid, osa neist apokalüptilised, osa aga optimistlikud. Levinud on näiteks väide, et tegelikult (!) tekkivat naftat kogu aeg juurde, kuna seda immitsevat maakoorest pidevalt lisaks. Kuid "Nafta!" otsib vastuseid küsimusele, mis ikkagi juhtub siis, kui lootusetult romantilisel ajastul tuleb vastamisi seista mitte ulmeromaanide, vaid tõelise kriisiga, võib-olla apokalüpsisegagi.

Tiit Ojasoo sõnul on pigem lihtne fakt, et peagi on otsa lõppemas üks maavara, mis määrab ära mitte ainult meie praeguse elu, vaid ka meile järgnevate põlvkondade elu, ning et see otsalõppemine ei ole juhtunud kogemata ega inimesest sõltumatult.

Osades Mirtel Pohla, Tambet Tuisk, Gert Raudsep, Kristjan Sarv, Jaak Prints.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:37
Otsi:

Ava täpsem otsing