Konkurendi ost viib Suva hõbeniitidega sokid Soome turule

Krista Taim 15. veebruar 2006, 00:00

Suva sukavabriku juht ja omanik Viktor Saarestik loodab, et tänu ostule avanevad Soomes uued müügikanalid, mis tulid Vendiga kaasa. Seega peaks Suva peamine kaubamärk Hõbesokk, antibakteriaalse toimega hõbeniiti sisaldavad sokid, sukad, põlvikud, leidma arvestatava koha Soome turul.

Viimasel paaril aastal on Suva eksport vähenenud. Kui 2003. aastal läks toodangust lõviosa - 67% - ekspordiks ja vaid 33% jäi kodumaale, siis 2004. aastal oli eksport 38% ja sellest 20,5% läks Rootsi ja 10,7% Soome. Eelmisel aastal läks ekspordiks kõigest 16%.

Tagasilööki selgitab Saarestik turu segamini pööranud hiinlastega. "Aga juba on märke, et odavale Hiina kaubale hakatakse eelistama taas kvaliteet toodet ning vanad kliendid tulevad tagasi," sõnas Saarestik. Nii näiteks on arenemas eksport Norra, Taani, väikestes kogustes ka Suurbritanniasse, Iirimaale ja Saksamaale. Samuti proovitakse kanda kinnitada Vene turul, kus tuntakse huvi nii hõbelõngast sokkide kui ka eksklusiivtoodete vastu.

Müügivõrgu laienemisele Soomes ja Rootsis peaks kaasa aitama Vendi. Firma palgale jääb Soomes Vendi Finlandi nime all paarkümmend töötajat, kes tegelevad turunduse ja logistikaga. Soomes müüvad Vendi tooteid nende kodulehe andmeil Anttila, City- Market, EuroMarket, Maxit, Prisma, Sokos, Stockmann.

Vendi tütarfirma Eestis Vendi Eesti AS jätkab uue omanikuga tegevust nagu seni. Firmas töötab 90 inimest. "Vendi jätkab eraldi brändina, kuna tegemist on nii Soomes kui ka Rootsis tuntud kaubamärgiga, millel ajalugu juba aastast 1968," selgitas Saarestik. Uutest toodetest on plaanis tulla välja näiteks hõbelõngast tehtud aluspesuga.

Vendi ostmisel oli kolm põhjust: turg, kvalifitseeritud tööjõud ning konkurents. "Me ei tahtnud seda tööjõudu ära anda. Sest suur osa sealsetest töötajatest on meie endised head töötajad, kes läksid siis ära, kui Vendi rentnikuna lahkus," selgitas Saarestik. Ostmisel peeti silmas ka Vendi laste trikotaažiosa. "Loodame laiendada turgu ka sel alal ning juba on paljud huvi tundnud, näiteks Marimekko," märkis Saarestik.

Maha pole maetud ka Tallinnas Kotzebue tänaval asuva Suva tehase kolimisplaane. Uue tehase asukoht on valmis vaadatud, kuid enne, kui pole selge, mida tehakse vana majaga, ehitama ei hakata.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing