Häid büroopindu mahub veel turule küll

Erki Freiberg 17. veebruar 2006, 00:00

Eile avaldas Rootsi kinnisvara konsultatsioonifirma Newsec kinnisvararaporti, mis ennustab, et sel aastal jääb vabade büroopindade arv Tallinnas 4 protsendi peale, mis on eelnevast protsendi võrra väiksem. Samuti oodatakse tänavu Tallinnas büroopindade rendi 5protsendist tõusu.

Raport lisab, et kuigi Tallinnas ehitati eelmisel aastal ligi 25 000 ruutmeetrit büroopindu, kahanes vabade pindade arv 2004. aasta 7 protsendilt eelmise aasta lõpuks 5 protsendile.

BRC Kinnisvara juhatuse liikme Eero Olanderi sõnul on tänavu oodata kuni 10protsendist büroo- ja kaubanduspindade üürihindade tõusu.

AS Vallikraavi Kinnisvara annab rendile äripindasid Peterburi tee algusesse jäävas Ülemiste Ärimajas, kuhu ehitatakse 6064 ruutmeetrit bürooruume hinnaga 97-227 krooni ruutmeeter. Vaatamata sellele, et maja saab valmis juuni alguseks, on Vallikraavi Kinnisvara müügijuhi Delia Pihli kinnitusel rentniku leidnud 60-70 protsenti pindadest. "Meie maja on väga hästi läinud," lausus ta.

Simus Kinnisvara lõpetab aprilliks Tallinnas Tartu maanteel asuva nn Fahle maja büroopindade osa rekonstrueerimise. Juba alates eelmise aasta algusest pakuti selles müüa 136-400 ruutmeetri suurusi büroopindu hinnaga 2,7-7,7 miljonit krooni. Kõik 22 rendipinda said müüdud enne, kui maja valmis jõuti ehitada.

Simus Kinnisvara juhatuse esimehe Rene Salumäe sõnul pole büroopindade müügiga Tallinnas probleeme. "Ma olen kindel, et kui kusagil Rävala tänava ümbruses ehitataks uus ärihoone, müüdaks seal pindu paberi peal," lausus ta.

Estconde Kinnisvara OÜ kavandas eelmisel aastal Pärnu mnt 158 krundil olemasolevale 7000 ruutmeetri suurusele büroomajale lisaks sama suurt büroohoonet, et see rentnikele välja üürida.

Ettevõtte juhatuse liikme Peeter Sooviku sõnul oli kavas ehitamisega algust teha aprillis, kuid hinnatõus ehitusel sundis laienemiskava külmutama. Sooviku sõnul on põhiprobleem, et selle piirkonna praegune keskmine rendihind 160-170 krooni ruutmeetri eest ei võimalda neil rajada sellist maja, nagu ettevõte kavandas, ja seetõttu otsustati oodata, millal rendihinnad ehitushindadele järele jõuavad.

Newseci kinnisvararaporti väitel kergitab välismaiste investorite suurenev huvi nõudlust ka meie lõunanaabrite juures.

Kui Riias asuvate vabade büroopindade määr oli 2004. aastal 15%, siis eelmisel aastal langes see järsult 6 protsendile.

Büroopindade üürid on langenud mitu aastat järjest, saavutades madalaima taseme eelmisel aastal. Tänavu oodatakse esmakordselt hindade tõusu.

Eesti eelmise aasta suurimate kinnisvaratehingute hulgas tõusevad esile Tallinnas asuva Rocca al Mare kaubanduskeskuse müük ligi 967 miljoni krooni eest Soome Cityconile ja Baltic Property Trusti 202 miljoni krooni suurune investeering tööstusomandisse. Kolmandaks suuremaks tehinguks oli kesklinnas oleva büroo-objekti müük Faretexi poolt Norra firmale Eiendomsspar.

Eelmise aasta Läti üheks suuremaks kinnisvaratehinguks oli 36 000ruutmeetrise logistikakeskuse müük Rootsi firmale Niam Fund III. Müüjaks oli Rimi Baltica.

Suuremaks Leedu kinnisvaratehinguks oli eelmisel aastal 23 000 ruutmeetri suuruse kaubanduspinna müüki Taani-Leedu ühisfirmale Baltic Property Fund.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:47
Otsi:

Ava täpsem otsing