Google'i langus tõmbas kaasa ka teised aktsiad USA börsidel

Lauri Matsulevits 02. märts 2006, 00:00

Google vedas kaasa ka ülejäänud turu. Peamiselt tehnoloogiafirmadest koosnev Nasdaqi koondindeks kukkus päeva lõpuks 1,14%. Läbi 11 000 punkti piiri kukkus ka Dow Jonesi tööstuskeskmine.

"Me oleme jõudmas sinna, kus hakkab kehtima suurte numbrite seaduspära," rääkis Google'i finantsjuht investoritele peetud konverentsil. "Lõpuks kasv aeglustub. Kas aga järsult - selles ma kahtlen."

Oma sõnavõtu lõpetas Reyes positiivse noodiga. "Ma ei usu sugugi äri langusse. Meil on veel ruumi kasvada küll, iseasi, mis tempoga."

Investoritele mõjusid kommentaarid siiski hirmutavalt. Aktsia kukkus vahetult pärast Reyesi kommentaare üle 51 dollari ehk 13%. Kohe teatasid aga mitmed analüütikud, et nii järsk müügilaine on alusetu ning Google'i juhtkond on ka varem sarnaseid hoiatusi teinud. Päeva lõpus saatis ka Google selgitava pressiteate, et firma näeb reklaamimüügi osas oma veebilehel endiselt hulga arenemisruumi. Aktsia lõpetas päeva 7protsendise miinusega, 362,62 dollari peal.

Kuna erinevalt paljudest teistest suurtest USA kompaniidest Google oma finantseesmärke ei kommenteeri, siis on firma aktsia sarnastele teadetele varemgi suure kõikumisega reageerinud. Jaanuaris, kui firma tuli välja pettumust valmistavate neljanda kvartali tulemustega, langes aktsia hind päevaga koguni 19%.

Google'i emissiooni hind 2004. aastal oli 85 dollarit aktsia kohta. Tipptase jäi selle aasta jaanuari, kui aktsia käis ära 475 dollari peal.

Jaanuaris avaldatud neljanda kvartali tulemusteni olid aktsionärid ära hellitatud pidevalt paranevate ning ootusi ületavate numbritega. Samas muutusid kasuminumbrid üha suuremaks ning igas järgmises kvartalis oli firmal neid üha raskem ületada.

Esimene suurem aktsia hinna langus tuligi pärast eelmise aasta neljanda kvartali tulemuste avaldamist, kui selgus, et suurenenud kulud ja maksukoormus olid kasumi kasvule piduri peale pannud.

Professionaalidele ei tulnud Google'i kommentaarid üllatusena, suur osa analüütikuid oli juba varem käibe kasvutempo aeglustumist ette näinud ning soovitusi või hinnasihte muutma ei tõtanud. "Tegemist on Google'i juhtkonna tavapäraste kommentaaridega," sõnas Loomis Sayles & Co fondijuht Mark Baribeau Bloombergile. "Teisisõnu - tegemist ei ole uue infoga." Baribeau hallata on ka Google'i aktsiaid.

"Pealkirjad hirmutavad nõrgemaid aktsiaomanikke," ütles Turner Investment Partnersi fondijuht Jason Schrotberger. "Google on igal võimalikul juhul öelnud, et käibe kasv aeglustub, sest tegemist on juba niigi suurte numbritega."

Konkurent Yahoo! juht Terry Semel kommenteeris, et reklaamiturg internetis on imikueas ning algamas on võitlus Microsofti, Google'i ja Yahoo! vahel. "Sellest tuleb hea võistlus," lisas ta.

Eilset börsipäeva alustas Google väikese tõusuga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:48
Otsi:

Ava täpsem otsing