PM: Tuumajaam tõrjub põlevkivi tagaplaanile

02. märts 2006, 07:45

Nii kasvuhoonegaasid kui ka Eesti võimalik osalus Leedu tuumajaamas võivad tõmmata kriipsu peale Narva põlevkivielektrijaamade renoveerimisprogrammile.

Kuigi veel selle aasta esimestel päevadel valitsuse heakskiidu saanud elektrimajanduse arengukava plaanis kahe kuni nelja uue põlevkiviploki ehitust lähiaastail, on selle otstarbekus nüüd küsimärgi all, kirjutab Postimees.

Arengukava märgib küll, et uusi plokke vajavad elektrijaamad nii keskkonnakaitse kaalutlustel kui ka seepärast, et vanad on oma aja ära elanud.

Eesti Energia ühelt poolt kinnitab, et järgmise ploki tehnilise dokumentatsiooni ettevalmistamine käib täie hooga. Samal ajal ütlevad energiamonopoli juhid, et lõplikku otsust investeeringu tegemise kohta siiski tehtud ei ole.

Eesti Energia juhatuse liige Lembit Vali ütles, et Eesti taotles euroliidult õiguse hoida turg konkurentsile suletuna 2013. aastani vajaduse pärast uuendada keskkonda saastavad ja vähetõhusad tolmpõletusega põlevkivikatlad.

«Siis me ei teadnud seda, mis juhtub CO2 kaubandusega,» kommenteeris Vali. «Nüüd on ta nii palju muutunud, et vägisi tundub, et põlevkivienergeetikal nii suures mahus kui praegu enam turul kohta ei ole.»

Asjatundjate hinnangul tuleb Leedu uus tuumajaam vähemalt 1600-megavatine ja energiafirmad võivad tahta ehitada veelgi suuremat.

Vaid Eesti Põlevkivi juht Mati Jostov oli optimistlik Narva jaamade renoveerimise suhtes. Ta kinnitas, et katlad ehitatakse ja kaevureil ei ole põhjust töötust karta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing