EPL: Uuring: Eesti rahvaarv kahaneb märgatavalt

06. märts 2006, 07:20

Eurostati uuringu järgi kahaneb Eesti rahvaarv 2051. aastaks 17 protsenti.

Kui 2004. aastal oli Eestis 1 351 000 elanikku, siis ennustuse järgi elab 2051. aastal Eestis 229 000 inimest vähem, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eurostati raportis teatatakse, et tõenäoliselt kahaneb rahvastik euroliidus tervikuna. Eestiga sarnast tugevat rahvaarvu langust ennustatakse ka teistele Ida-Euroopa riikidele.

Teine üldine ja selge tendents on rahvastiku vananemine: kui 2004.aastal oli nelja tööealise inimese kohta üks vanem kui 65aastane mitteaktiivne inimene, siis 2050. aastal tuleb üks mitteaktiivne inimene iga kahe töötava kohta. Üle 80aastaste arv kolmekordistub.

Tartu ülikooli sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika osakonna teaduri Mare Ainsaare sõnul on prognoosi tegijad arvestanud, et rände osa rahvaarvu kujundajana on suhteliselt väike ning kahanemine toimub eelkõige negatiivse loomuliku iibe tõttu.

Rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo hinnangul ei saa nii pikaajaliste prognooside tulemusi siiski kuigi täpseteks ega usaldusväärseteks pidada. Kriitikaks annab alust asjaolu, et uuringuid tehakse praeguste trendide põhjal, eeldades, et samad suundumused jätkuvad veel pika aja jooksul.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing