Üle tuhande inimese on andnud allkirja kiirgust kasutava steriliseerimiskeskuse vastu

13. märts 2006, 15:39

Üle tuhande Saue valla elaniku on andnud allkirja valda vaikselt rajatud Eesti võimsaimat kiirgusallikat kasutava Steri steriliseerimiskeskuse vastu.

Alliku külakogu liikme Eha Lettermo teada on ligemale samapalju allkirju kogutud lähedalasuvas Saue linnas. 'Näha on, et mure oma elukeskkonna pärast seoses selle ettevõttega on tuhandetel inimestel, mitte vaid kümnel,' ütles Lettermo. 'Kui nüüd nn avatud menetluse raames tahetakse teada kohalike inimeste arvamust sellest ettevõtmisest, siis need allkirjad meie suhtumist väljendavadki.'

Kohalikke elanikke häirib, et seesugune ettevõtte on rajatud keset elurajooni ilma elanikke informeerimata. Steri asjus on Saue valla elanikud pidanud juba mitu koosolekut ning praegu kogutakse aktiivselt allkirju tehase vastu. Näiteks eelmisel pühapäeval Vanamõisa seltsimajas toimunud koosolekul andsid oma allkirja Steri tehase vastu 120 inimest.

Samal koosolekul inimestele esinenud Kiirguskeskuse nõunik Toomas Kööp ütles, et tegu on suurima kiirgusallikaga Eestis, millele tema oma kauaaegse ametis oldud aja jooksul esmakordse kasutusloa on väljastanud. Samas teatas Kööp kokkutulnutele, et kiirguse tegelikku mõju pole võimalik mõõta, vaid tuleb ainega kaasasolevaid sertifikaate. Saue vallavolikogu juht Indrek Tiidemann aga lubas rahva ees, et vallavalitsuses algatakse sisejuurdlus, kuidas on saanud võimalikuks Steri tehasele kasutusloa andmine nii, et vallavolikogu sellest midagi ei tea.

Paari kilomeetri kaugusel Tallinna piirist asuv Steri steriliseerimiskeskus hakkab pärast kiirgustegevusloa muutmist tegelema meditsiiniseadmete kiirituse abil steriliseerimisega. Praegu on ettevõttel luba kiirgusseadet hoida, kuid juba tehakse seadme katsetamisi.

Homme õhtul kl 17 korraldab Steri nn avatud uste päeva, kus kõik huvilised võivad ettevõtet oma silmaga vaatama minna.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing