Oliver Kruuda 300grammine sõnum

Villy Paimets 14. märts 2006, 00:00

"Ei no vaata, mis Kruuda on teinud! Kas teie ajalehed on reguleeritult ebademokraatlikud?" küsis meediaettevõtja Hans H. Luik möödunud reedel mulle ja Eesti Päevalehe ajakirjanikule suurt šokolaaditahvlit näidates. "Mis jama, mõtlesin, aga siis sain aru, et see on ju tema väljund, tema kanal," ütles naerust puksuv meediamogul, kelle omanduses olevaid meediakanaleid ei suuda varsti keegi enam kokku lugeda, ning suundus oma leidu teistelegi konverentsil osalejaile näitama. Teiste seas suutis Luik muhelema ajada ka peaminister Andrus Ansipi.

Milles siis asi? Nimelt oli Kalevi suuromanik Oliver Kruuda möödunud reedel toimunud Eesti Tööandjate Keskliidu konverentsil osalejaile kingitud suure 300grammise šokolaadi ümbrispaberile lasknud nii eesti kui ka inglise keeles (väikeste erinevustega - toim.) trükkida järgmised read:

"Ajalooliselt paiknevad Eesti talud hajali, samas kui Leedus ja Venemaal on külad koondunud ja koostöökultuur seetõttu juba sajandeid arenenud. Vähese koostöö ja pideva "naabriga võistlemise" tõttu on Eestis olnud raskusi edasiviiva demokraatia kujunemisel: liiga palju sama programmiga parteisid; reguleeritult ebademokraatlik ajakirjandus; lapsekingades arengu- ja poliitikaanalüüs, ülepolitiseeritud avaliku ja erasektori koostöö. Avatud mõtlejad ja rahaomanikud võõranduvad ning lahkuvad Eestist. Et Eesti oleks edukas, on vaja enam tolerantsust, teineteisemõistmist, toetavat suhtumist, usaldust, koostöövalmidust, enesekriitikat, julgust."

Üks konverentsi korraldajaist, Eesti Tööandjate Keskliidu infojuht Kadri Seeder ütles, et šokolaadi pakkus Kalev ise välja. "Nad ise pakkusid, jah. Kusagil 200 tükki oli neid, mõned jäid üle ka," ütles Seeder eile. "Lugesin küll, ah et kuidas tundus? Filosoofiline," naeris Seeder vastuseks.

Kruuda ise kinnitas eile, et read šokolaadipaberil on osaliselt tema välja mõeldud ning tegemist on teemadega, mis Kruudat tänapäeva Eesti ühiskonnas ärritavad.

Ajakirjanduse ebademokraatlikust reguleeritusest andsid tema sõnul märku möödunud sügisel toimunud kohalike omavalitsuste valimised ning Kruuda rakendamine poliitilise poriloopimise vankri ette. "No näiteks on seda politseimaja nii hullult tõmmatud, et see on riigile hullult kahjulik, aga sellest, et riik maksab samas piirkonnas asuvatest teistest büroopindade rentnikest ca 40% vähem, ei räägi keegi," ütles Kruuda. "Ikka öeldakse alati, et Keila-Joa jne. Mina olen ju alati süüdi: hingan - olen süüdi, ei hinga - ikka olen süüdi!," ütles Kruuda. "Ära tüütab juba, lapsed küsivad ka juba, kas oledki nii loll valmis."

Kruuda kinnitas, et sellise ümbrisega šokolaadi poest ei saa, see trükiti spetsiaalselt konverentsile mõeldes. "Riigikogu naisliikmed said ka naistepäevaks," meenus Kruudale siiski.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing