Carl Bildt: Meri oli arukaim president Euroopas

14. märts 2006, 16:05

Endine Rootsi peaminister Carl Bildt kirjutab oma blogis, et Lennart Meri oli eestlane ja eurooplane, mõõtmetes mida leiame liialt harva

Ta oli eestlane ja eurooplane mõõtmetes, mida leiame liialt harva. Ta mängis kriitilist rolli vaba ja eduka Eesti tõusus, mis on nüüd nii Euroopa Liidu kui ka NATO liige. Meri oli tõeline euroopa riigimees, samas ka kõrgelt haritud intellektuaal ja sügavalt euroopa ajalukku ja kultuuri juurdunud inimene.

Noorukina oli tema pere üks neist, kes deporteeriti Siberisse ja Nõukogude Liit okupeeris tema riigi. Eredamad näited ja õppetunnid kommunismist esitas Lennart Meri oma kõnes, mille ta pidas 1999.a. Stockholmis. Selles kõnes, mida ma soovitan lugeda, tõi ta näite, et kui samasugused kaotused oleks tabanud Rootsit, siis oleksime kaotanud 1,65 miljonit inimelu.

Loomulikult sai temast Eesti esimene president. Tema kogemused ja visioon aitasid kaasa stabiilsusele riigis, kui see sisenes uude ajastusse. Nende aastate jooksul oli Eestil vanim – aga kindlasti ka arukaim – president Euroopas, kombinatsioonis noorima peaministri ja valitsusega. See ühendus lõi eeldused harukordsele eduloole, milleks Eesti on olnud selles alates.

Minule sai ta heaks sõbraks ajal, mis polnud kergete killast.

Ja kui ta oli lahkunud presidendiametist, jätkas ta oma elu; kirjutas ja arutles sõpradega oma majas päris Soome lahe tipus, mille ta ehitas kohta, kus ta eelnevalt oli näinud Nõukogude vahiposti.

Ta oli suur eurooplane. Ja eelkõige suur eestlane.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing