Vaira Vike-Freiberga: Maailm kaotas suure eestlase ja riigimehe

14. märts 2006, 12:11

Läti president Vaira Vike-Freiberga avaldas sügavat kaastunnet Lennart Meri lahkumise puhul ja ütles, et maailm on kaotanud suurkuju.

Lennart Meri surmaga kaotas maailm suure eestlase, suure riigimehe ja tõelise eurooplase. Avaldan sügavat kaastunnet proua Merile, tema perekonnale ja sõpradele, valitsusele ja Eesti rahvale. Edastan kaastunde ka lätlastele, sest Lennart Merit armastati ja austati Lätis sama palju kui tema kodumaal. Igale poole, kuhu ta läks, avaldas ta inimestele muljet oma veendumuste sügavuse ja siirusega ning autentsete tunnistustega kommunistliku totalitarismi kuritegude ja absurdsuse vastu.

Tema enda elu sisaldas tagakiusamist ja ebaõiglaseid kannatusi, mida kogesid ka paljud eestlased Nõukogude rõhujate poolt. Samas ei teinud need kogemused temast kibestunud inimest; nad tegid ta arukaks. Olles tunnistanud kõige hullemat, ei olnud ta küüniline inimloomuse suhtes, vaid selge mõistusega, ettenägelik ja valvas.

Pärast iseseisvuse saavutamist juhtis ta Eesti rahva läbi suurejooneliste saavutuste ja inspireeris neid püüdlema õilsa poole kõiges, mis nad tegid. Mitte sorav, vaid kõneosav mitmetes keeltes, kaitses ta innukalt ja järjekindlalt mitte ainult Eestit, vaid ka Lätit ja Leedut. Kõik, kes on olnud selle tunnistajaks ei unusta kunagi tema säravat teravmeelsust ja tuju, tema hiilgavat intellekti, ainulaadset isiklikku šarmi ja iseloomu terviklikkust.

Meie, kes me oleme priviligeeritud jagama väikest osa tema elust, tunneme temast valusalt puudust ja kurbust tema lahkumise üle. Kuid tema pärand jääb inspiratsiooniks järgnevatele põlvkondadele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing