Riigikohus ei võtnud arutada Äripäeva ja Savisaare kohtuasja

ÄP 17. märts 2006, 00:00

"Peame praegu advokaadiga nõu ja kaalume Euroopa Inimõiguste Kohtusse edasikaebamist," lausus Äripäeva peatoimetaja Igor Rõtov.

"Eesti-siseselt on asi lõppenud. Ma ei usu, et Äripäev leiaks juriidilise isikuna ainest minna Euroopa Inimõiguste Kohtusse, aga mine tea, äkki leiab ka," lausus Savisaart esindav vandeadvokaat Üllar Talviste. "Äripäeva peatoimetajat iseloomustab... kuidas ma nüüd ütlen, põhimõttekindlus. Jään nüüd huviga ootama, millises formaadis Äripäev avaldab kohtu nõutud teksti ja loodan, et Äripäev ei lisa sinna juurde mingit oma kommentaari."

Äripäeva kohtus esindav vandeadvokaat Indrek Teder advokaadibüroost Teder, Glikman & Partnerid ütles, et Euroopa Inimõiguste Kohtusse pöördumisel peab kaebus olema mitte siseriikliku õiguse, vaid konventsiooni rikkumise pinnalt. Seni oli vaidlus üles ehitatud siseriiklikule õigusele.

Eelmise aasta detsembris jättis Tallinna ringkonnakohus jõusse linnakohtu otsuse, mille kohaselt ei pea leht Savisaarele viimase nõutud miljonit krooni maksma, ent peab mõned lehes avaldatud andmed ümber lükkama.

"Me ei saa nõus olla ringkonnakohtu otsusega, mis nõuab meilt avalikkust eksitava teate avaldamist ajalehes," põhjendas Rõtov toona riigikohtusse edasikaebamist. "Olime ja oleme veendumusel, et toimetuse käsutuses oli piisavalt tõendeid väitmaks Edgar Savisaare majandussidemete olemasolu Leonid Apananskiga."

Edgar Savisaar esitas hagi Äripäeva vastu 2003. aasta veebruaris enne Riigikogu valimisi, mil ilmus artikkel "Kahtlane raha Savisaarele". Artikkel kirjeldas, kuidas tollal kriminaalasjas kahtlustatav kindlustusärimees Leonid Apananski oli maksnud kinni Savisaare kindlustusarveid. Apananski oli kinni maksnud ka Savisaarele osutatud suhtekorraldusteenuse.

Savisaar välistas hagis 2003. aasta kindlustuspoliisi tasumise, kuid ei eitanud 2001. ja 2002. aasta poliiside tasumist Apananski poolt. Savisaar leidis ka, et suhtekorralduse teenuse eest ei tasunud Apananski talle isiklikult ja et Apananskilt saadud raha ei saa nimetada kuritegelikuks rahaks, nagu artiklis nimetati. Savisaar nõudis kohtus au teotamise lõpetamist, ebaõigete andmete ümberlükkamist ja kahjutasu miljon krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:50
Otsi:

Ava täpsem otsing