Valduero - veiniga kingitud aeg

Tea Lajal 17. märts 2006, 00:00

Üksikud märgid, et Ribera del Duero on midagi erilist, olid tegelikult olemas juba ammu: kultusvein Vega Sicilia, "tempranillo-kuningas" Pesquera ning 1980ndate lõpus maailmaturule ilmunud Bodegas Valduero.

Ribera del Duero veinipiirkond ärkas 1980ndate alguses. Rajati uusi veinimõisaid, bodegasid, vanades vahetusid omanikud või põlvkonnad. Seni oli kohalik veinindus olnud lihtsalt üks põllumajandusharu, toodeti kas nn toorveine mõne teise piirkonna jaoks, näiteks Riojasse müümiseks või nokitsesid üksikud bodegad omaette, valmistades veine, mida oskasid hinnata ainult hispaanlased ise.

Bodegas Valduero umbes 200 hektarit veiniaedu on 100protsendiliselt täidetud Tinto Finoga.

Tinto Fino on Tempranillo sünonüümiks nii Ribera del Duero kui ka Toro veinipiirkonnas.

Tinto Finole annavad omapära nii pinnas kui ka kohalik kliima. Viinapuud on istutatud madalate põõsastena, pinnas on vaene, põlde ei niisutata ja korje toimub käsitsi.

Tinto Fino veinimaitsed erinevad teiste piirkondade Tempranillodest detailide poolest: marjad, kirsid, rohelised taimed, mahe pipar, tasakaalus hape, mõnel veinil lisandub pähkliseid alatoone - nagu Tempranillodel ikka, Tinto Finot eristab pargisus, see on alati tuntav, vahel marjane ja natuke magus, aga mõnel veinil nii kuiv, nagu keegi oleks salvrätiga keele ära kuivatanud. Pargine kuivus on omane marjasordile endale ja seda lisab veini pika-ajaline laagerdamine tammevaadis.

Bodegas Valduero veinitehas on ehitatud mäenõlva sisse; veinide teine kääritamine ja laagerdamine toimub kolmes maa-aluses laohoone-sarnases tunnelis.

Maa-alt välja jäänud hoone osad on kinni kaetud taimi kasvatava mullapinnasega. Tehase "ärapeitmise" eesmärk on üks - säilitada võimalikult ühtlane temperatuur nii suvel kui ka talvel.

Valduero laagerdumisruumides on kokku 4000 veinivaati ja umbes 1 miljon pudelit. Need varud on poolvalmis, veinid ootavad oma parimat maitset.

Vastupidiselt Uue Maailma veinidele ei sünni Ribera del Duero parimad veinid ilma tõsise ajafaktorita, kvaliteetne laagerdumine on tippveinide puhul eluliselt tähtis.

Valduero salarelvaks on eriline kelder. Linnasüdames vana aadlimaja all paikneb unikaalne veinikelder, selliseid on maailmas vähe.

Kelder on kaevatud sajandeid tagasi, kui Hispaania oli araablaste käest tagasi võitmas oma alasid ning riigi pealinnaks oli lähedal asuv Valladolid. Kitsas ja järsk trepp viib 40 meetri sügavusele ja kilomeetri pikkune tunnel hoiab aasta läbi püsivat temperatuuri (+14 kraadi) ja niiskust. Selles keldris laagerduvad Valduero Reserva ja Gran Reserva veinid.

Head kelder ja pikk laagerdumisaeg tähendavad veinide jaoks vaid üht - nad arenevad ja täiustuvad just niikaua, kui vaja.

Puidu ja veini vastastikust koosmõju on lõpmatuseni keemiliselt analüüsitud ja erinevates variantides defineeritud, kuid kogenud veinimeistrid eiravad sel puhul igasugust teaduslikku selgitust, hoides endiselt mõistatuslikku aurat nende seoste kohta: "See on nagu kooselu, mis õnnestudes kingib kõige imelisemaid asju."

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:37
Otsi:

Ava täpsem otsing