Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Valgevene nädalavahetusel: pidurüüs, kuid mitte ehtes

    Eile presidenti valinud Valgevene on valimisrüüs, käib võitlus hea ja kurja vahel, kui parafraseerida tõsiusklikku USA presidenti George Bushi.
    Juba kõledast Minsk-2 lennujaamast väljudes hoiatab taksoärikas meid valimiste päeval hotellist väljumast. "Peaprokurör lubas keelust üle astujad maha lasta," seletab ta innukalt ja lisab, et eriti ohus on ajakirjanikud. "Ma ise telekast nägin," lisab ta.
    Paar tundi varem Riias, kui bussis teel lennukile kohtuvad Eesti, Rootsi ja Taani vaatlejad, visatakse nalja selle üle, et mõned nende kolleegid ja head tuttavad saadeti just maalt välja. Ühe väljasaatmise põhjus oli loata sisenemine valimisjaoskonda.
    Taksojuhilt kuuleme, et päev varem on arreteeritud grusiin, kes valimiste saboteerimiseks tahtis õhata kooli. "Ta ise tunnistas televisioonis kõik üles," lisab meid vedanud isehakanud taksojuht ja täiendab, et KGB on neil tubli ja tugev ning hävitab kurjategijad juba eos.
    Taksojuht on otsustanud Lukašenka kasuks. "Ega siin kedagi muud valida ei ole," lisab ta. "Eks siin kehtib nõukogude kord, alguses krabatakse kõik endale ja oma lähedastele ja siis antakse ka teistele," seletab ta ja lisab, et Lukašenka juba annab.
    "Teised kandidaadid on kõik tublid mehed, aga me ei tunne neid," täiendab Minski tänavaid lumest koristav kojamees Nikolai ja lisab, et tundmatut ta ei vali. Tema sõnul on just president ehitanud raamatukogu, uued teed, puhastanud majad ja tagab turvalisuse. Ja tõepoolest on kord majas, Minski tänavad on paremas seisus kui Tallinnas, auke ei ole ja kõik on puhas.
    Reede õhtul kell üheksa peetud kõnes teatab Lukašenka, et valimised tulevad sama ausad ja avatud kui mujal. Külalised, vaatlejad ja ajakirjanikud on teretulnud, kuid tal on neile vaid üks palve. "Ärge ületage oma volitusi," manitseb ta. "Valida tuleb oma presidenti," lausub Lukašenka oma kõne alguses. Venekeelse Euronewsi hinnangul kavatseb Lukašenka poolt hääletada 60% valijatest.
    Reede õhtul juhuslikult toidupoes kohatud eestlane ütleb, et inimesed on muutunud Valgevenes avatumaks ja heidavad isegi nalja. Samas on kord ja võim muutunud karmimaks. "Inimesed saavad hakkama, sest käituvad poliitika suhtes ükskõikselt," selgitab ta ja lisab: "Sellest on kahju."
    Laupäeva hommikul toimub hotellis Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate kohtumine presidendikandidaatidega, kuhu ajakirjanikke ei lasta. Koridoris ütleb vaatlejana tegutsev Riigikogu liige Katrin Saks, et mulje on sünge. "Vaatad neid mehi (presidendikandidaate - toim.) ja mõtled, et homme istuvad nad kinni," ütleb ta ja lisab: "Olukord on kurb ja lootusetu."
    Valimistulemused otsustati tõenäoliselt eelhääletamisel, kuna seda on kerge vajadusel võltsida. Nii aeti kõik tudengid linnast välja ja kästi eelhääletada, põhjuseks ühiselamutes tehtav tarakanitõrje.
    Valgevene tänavapilt ei reeda valimiste toimumist ja valimisvõitlus käib varjatult. Teel lennujaamast linna pole ühtki plakatit ega reklaami.
    Alles linnas näeme mõnda A3-mõõdus postrit, mis teatavad valimiste toimumisest 19. märtsil.
    Eeldus, et riik on kaunistatud rohkete puna-rohelise taustaga Lukašenka piltidega, osutub valeks. Seevastu varjatud valimispropaganda käib täie hooga. Näiteks ütleb eelmise noorte Eurovisiooni võitja Ksenia ema valimispäeva hommikul televisioonile, et ta hääletab Valgevene eest.
    Loosung "Za Belarus" ehk "Valgevene eest" tähistab aga just Lukašenka poolehoidjaid. Tema vastaste hüüdlause on "Za svabodu" ehk "Vabaduse eest". Lukašenka-meelne pole ainult Valgevene riigitelevisioon, vaid ka Venemaa suured riigikanalid, mis näitasid veel valimiseelsel laupäevaõhtul just sellenimelist kontserti.
    Õhtused teleuudised kiidavad president Lukašenkat ja laidavad kõiki teisi, nii välisvaatlejaid kui ka vastaskandidaate. Reede õhtul on opositsiooniliider Aleksandr Milinkevitš valetaja ja vastaskandidaat Aleksander Kazulin huligaan.
    Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni esimees belglane Karel De Gucht tegi reedel avalduse, et on šokeeritud ähvardustest, et rahumeelseid demonstratsioone võidakse süüdistada terrorismis, mille eest on võimalik ka surmanuhtlus.
    Opositsioon annab Minskis oma viimase kaebliku vastulöögi valimiseelsel laupäevaõhtul kontserdiga Bangalori väljakul. Seal näeb hoopis teisi värve. Lehvivad rahvuslaste valge-puna-valged ja eurolipud, käes hoitakse Milinkevitši pilte ja postreid. Poolehoidjatel on rinnas märgid "Za svabodu" ja sinine pael, mis on opositsiooni värv.
    Rahvast koguneb üha rohkem, kohal on tuhandeid inimesi. Aeg-ajalt skandeeritakse Milinkevitši nime vaheldumisi hüüdega "Elagu Valgevene" (Žõje Belarus). Esinevad nii rahva- kui ka rokkmuusikud. Teadustaja kutsub üles säilitama rahu ja mitte alluma provokatsioonidele. Kardetakse võimude jõuga sekkumist.
    Ligi tunni möödudes astub mõneks minutiks lavale Milinkevitš ise. Ta tervitab kõiki ja ütleb, et nemad esindavad Valgevene tulevikku. "Need inimesed, kes tahavad elada vabalt ja väärikalt, on kogunenud siia," teatab ta. Lahkudes antud lühiintervjuus ajakirjanikele ütleb Milinkevitš, et valimised mööduvad rahulikult: "Võim hirmutab, sest ta ise kardab."
    Valgevenes on mitmed ajalehed põlu all ja seetõttu tuleb nende levitamiseks kasutada otsepostitust.
    Laupäeval hommikulauas kuulen, et konfiskeeritud on kogu ajalehe Narodnaja Volja tiraaž. Eelmisel õhtul kaasa haaratud ingliskeelsest ajalehest Belarus Today saan kuuldustele tõendust.
    Möödunud pühapäeval peeti kinni 250 000 Narodnaja Volja Venemaalt toodud koopiat, sest lehes ilmusid pildid, kus kujutati opositsiooni kandidaatide ja ajakirjanike peksmist.
    Narodnaja Voljat, mis ei ole veel president Aleksandr Lukašenka mõju all, keeldub edastamast Valgevene riiklik levitaja. Samuti ei müü lehte riigi omandis olevad kioskid.
    Riigile kuuluvad või on tema mõju all kõik tele- ja raadiokanalid. Isegi koopiamasina ostmiseks on vaja siseministeeriumi luba.
    Alles oktoobris jõustus uus seadus, mille järgi on kuritegu halvustada riiki ja selle ametnikke. Selle eest võib karistada kuni kahe aastaga vanglas.
    Seetõttu on ainsad vabad väljaanded läinud kas internetti või põranda alla. Nii on Narodnaja Volja tiraaž 30 000 ja see ilmub vaid kolm korda nädalas, kuigi varem oli see suurim sõltumatu ajaleht.
    Möödunud aastal määras kohus lehele 650 000 krooni suuruse trahvi valitsusmeelse ametniku süüdistamise eest. Kui ajalehel seda raha polnud, siis ustavad lugejad kogusid vajamineva summa ise.
    Kuid juba enne oli Narodnaja Voljale üles öeldud kõik lepingud. Nüüd trükitakse ajalehte Venemaal ja saadetakse kahepäevase hilinemisega lugejateni.
    "Ma pole näinud ühtegi riiki, mis piiraks niivõrd vaatlejate õigusi," märgib Valgevene presidendivalimistel vaatlejana viibiv Riigikogu Valgevene ühenduse esimees Andres Herkel.
    Nii ei väljastata vaatlejatele valimisprotokollide koopiaid ja valimisjaoskonna valijate arvu, lisaks hoitakse vaatlejad füüsiliselt eemal.
    Oma õigusi täpselt ei teata, sest presidendi kehtestatud uue seaduse kõiki nüansse ei tunta.
    Sotsiaaldemokraat Katrin Saks täiendab, et on näinud valimiste ärategemist, kuid mitte valijate hirmutamist. "Samas, ega me ka Ukrainas ei uskunud, et lõpp saab olema nii hea," ei kaotanud Saks lootust.
    Äripäeva trükkimineku ajaks polnud ametlikud valimistulemused veel selgunud. Valimisaktiivsus oli aga kõrge, juba hommikul kella 10ks oli valimas käinud 40 protsenti elanikest.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.