Euro intressid on liiga madalad

Romet Kreek 22. märts 2006, 00:00

Kaks Euroopa keskpanga baasintressi sättiva komitee liiget avaldasid eile arvamust, et euroala intressid on liiga madalad. "Nii pikaajalised kui ka lühiajalised euroala nominaalsed ja reaalintressid on liiga madalad," ütles Euroopa keskpanga nõukogu liige Erkki Liikanen.

Nominaalne intress on see intress, mis on hoiuse- ja laenulepingus kirjas, reaalintress on aga eelpooltoodud intress, mida on korrigeeritud inflatsiooniga. "Majandusanalüüs näitab majanduse taastumise tugevnemist," ütles Bundesbanki juht ja Euroopa keskpanga rahapoliitikat sättiva komitee liige Alex Weber. "See viib hinnakasvu survet. Me ei näe hinnainflatsiooni lühikeses, vaid ka keskpikas perspektiivis." Ta ei näe, et kõrgem intress muutuks ohuks majanduskasvule.

Euroopa keskpank prognoosib selle aasta inflatsiooniks 2,2%. Sellega ületaks inflatsioon juba seitsmendat aastat järjest kahe protsendi piiri. 2. märtsil tõstis Euroopa Keskpank intressi 2,5 protsendile.

Euroopa keskpanga baasintress pole mingi kauge ja mõttetu number. Sellel numbri liikumisel on seos ka kuue kuu Euriboriga. Planeerige rohkem raha tulevasteks kodulaenu intressimakseteks, kui te pole eelistanud ujuvintressiga laenule pikaks ajaks fikseeritud intressiga laenu. Hoiustajad võivad aga arvestada, et järgmisi hoiuseid tehes pakutakse tõenäoliselt juba kõrgemat intressi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:51
Otsi:

Ava täpsem otsing