Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Heiti Hääl vajab rahalaeva

    Hydro Texaco Eesti on kehvas seisus firma. Senised omanikud on sinna investeerinud üle 115 miljoni krooni, aga kasumit ikka veel pole. Oma raha tahavad nad kindlasti tagasi saada. Seega - kas see ost on ikka mõttekas?
    Ostsin koos Hydro Texaco Eesti, Läti ja Leedu keti. Asja tulebki tervikuna vaadata. Alexelal endal Lätis ja Leedus siiani midagi ei olnud. Nüüd saab olema. Ostsime kokku 58 töötavat tanklat - 28 Eestis, 6 Lätis ja 24 Leedus.
    Vaevalt nüüd Hydro Texacol Lätis ja Leedus muinasjutulised kasumid on?
    Selles äris ei saagi rääkida muinasjutulisest kasumist.
    Kui suure osa ostuhinnast katab Hansapank?
    Nagu pankade puhul ikka, omafinantseering jääb 20-30% vahele.
    Millal kahe keti ühinemine reaalselt aset võib leida?
    Jätkame mõistagi Alexela kaubamärgi all. Ma ei usu, et me juba 2006. aastal selleni jõuame. Ainuüksi kaubamärgi vahetus sellelaadsel jaemüügiettevõttel on üks jube kallis ettevõtmine.
    Kuidas nende kolme keti kütusega varustamine toimuma hakkab?
    Struktuuriliselt oli Hydro Texaco hästi üles ehitatud ettevõte. Kütusega varustamine toimub ka edaspidi iga riigi puhul eraldi. Eestis on need terminalid kõik Maardu kandis. Minuga seotud Alexela Terminal on puhas transiiditerminal ja tal pole meie siseturuga mingit kokkupuudet.
    Eesti, Läti ja Leedu ketid peavad tegutsema kõik eraldi firmadena. See tuleneb juba seadusandlusest. Aga Eesti firmad lähevad mõistagi kokku. Usun, et suudame kokkuvõttes juba 2006. aastal plussi jõuda.
    Hydro Texaco Eesti on siiani vaid miinust toonud. Alexelal pole ka olnud paremad päevad, seda paljuski maksuametiga peetud vaidluse tõttu. Millest ikkagi Teie usk positiivsesse kulgu?
    Mõlemad on siiani tõepoolest miinusmärgiga tegutsenud. Aga juba algklasside matemaatika ütleb, et miinus ja miinus annavad kokku plussi. Tegelikult on kütuseturg sedavõrd tiheda konkurentsiga turg, et kogu kaklus käib selle üle, kes suudab ühe liitri bensiini tarbijani kõige odavamalt viia. Hydro Texaco ja Alexela praeguseid müügimahte arvestades ilmneb, et üks sent kokkuhoidu iga müüdud liitri pealt teeb kokku 1,5 miljonit krooni. Hoiad kokku 10 senti, teeb see juba 15 miljonit. Ja tekkiva koosluse pealt 10 senti kokku hoida ei tohiks olla ületamatu probleem.
    Kas kogu optimism rajanebki algklasside matemaatikal?
    Eks me oleme ikka asja ka põhjalikumalt läbi arvutanud.
    Milles Teie arvates peitub Hydro Texaco pidev kahjum? Neil on ju automaattanklad, mille teeninduskulud peaksid olema suhteliselt väikesed?
    Esiteks on nad arvutanud oma varale väga suurt amortisatsiooni, mis on osaliselt kunstlik. Teiseks on seal teatud juhtimispõhimõttelisi asju, mida siin turul oleks vaja teha teisiti. Kui mind ühel hommikul Hydro Texaco Balti juhtkonnale tutvustati, ütles nende kohalik tegevjuht, taanlane Michael Norden oma alluvaile: "Teil on praegu tegelikult vedanud. Hydro Texacol oli siiani kaks võrdset omanikku, üks siinpool ja teine kaugel teispool ookeani. Ameerika omaniku seisukoht on, et kogu Euroopa jaemüük tuleks ära lõpetada. Nüüd tekib teil omanik, kes mõistab kohalikke olusid ja suudab ka suhteliselt kiiresti otsuseid teha.
    Üks asi on ostuhind. Samas tekib kohe lisakulutuste vajadus - ühtne kaubamärk, ühise turunduse loomine jms. See nõuab ikkagi kümneid miljoneid. Kust see raha tuleb? Ma ei tea, et Teie teised firmad sedavõrd kasumit annavad, et sellega Alexela Oili kulusid katta? Kas Te ei karda uut maksuameti juhtumit, mis paneb juba lõpliku laksu?
    Ei, ma ei arva nii. Esiteks on juba maksukorralduse seadus selline, et ühte perioodi ettevõtte raamatupidamises saab nii-öelda täisrevisjoniga kontrollida üks kord. Kogu selle konflikti jooksul istus meil maksuametnik enamiku aja kontoris, nii et 2004. aasta lõpuni on meie raamatud viimse kopikani läbi käidud ja see on ka revisjoniaktiga kinnitatud. Teiseks, meil on maksuametiga sõlmitud kogu juhtumi lõppemise kohta kirjalik kokkulepe, mille alusel ka meie lõpetasime oma kohtuskäimised. Nii et ma ei usu maksuameti uude juhtumisse.
    Miks Šveitsis resideeriv Valeri Sikorski Alexela Oili omanikeringist välja astus?
    Ta on keskendunud oma puiduettevõttele Boxer Puidu Eksport. Ja ilmselt ei olnud vaidlus maksuametiga just see, mida ta kütuseärisse sisenedes ootas. Tal oli küll kütuseäri kogemus Venemaal, kuid siin ta veendus, et Eestis see siiski sama lõbus ei ole.
    Aga Aivar Riisalu, kellega Teil oli varem võrdne osalus?
    Riisaluga jagasime aasta tagasi oma ettevõtlust. Füüsiliselt nägi see välja Kadaka Varahalduse jagunemisena. Ja eks tema põhitegevus oli juba 90ndate lõpust ikkagi Meie Mees.
    Urmas Pastil ja Juhan Kolgil on Alexela Oilis väike osalus. Kas neil jätkus usku võitlusse maksuametiga?
    Alates 2002. aastast, kui omanike ringi tuli Sikorski, ei ole Past ja Kolk nimetamisväärselt Alexela Oili pärast muret tundnud. Et mina olen olnud Alexela Oili formaalne juht tema algusest alates ja eks mina Sikorski siia tõingi, siis lasus mul moraalne kohustus lõpuni minna.
    Mil moel on Alexela Oili omanikeringi tekkinud ettevõtte tegevjuhid Ain Kuusik ja Juhan Parmas?
    Nad on ettevõtte tänased juhatuse liikmed. Sisuliselt oli küsimus selles, et tõsta nende motivatsiooni pankrotiprotsessi ajal ja ettevõtet elus hoida. Alexela Oili rahastas sel ajal ju ikkagi Kadaka Varahaldus.
    Ligi kümme aastat Eesti kütuseturul tegutsenud Hydro Texaco omanikud on Eestisse investeerinud enam kui 110 miljonit krooni. Äripäeva kasutuses oleva 2004. a majandusaruande põhjal ulatub Hydro Texaco Eesti kogunenud kahjum 100 miljoni kroonini. Kui siia juurde panna veel ka 2005. aasta kahjum, küünib see summa ilmselt 105 miljoni kroonini. Ettevõtte omanikud on kesist äriseisu siiani kompenseerinud järjest uute rahavoogudega. Viimase viie aasta jooksul on Hydro Texaco Eesti aktsiakapitali laiendatud tervelt seitse korda. Ning tavakohaselt on seda tehtud tohutu ülekursiga. Seisuga 1. jaanuar 2005 oli ettevõtte aktsiakapital 10 001 000 krooni ja ülekurss koguni 96,5 miljonit krooni. Audiitorid on järjepidevalt juhtinud Hydro Texaco Eesti tähelepanu asjaolule, et ettevõtte netovara ehk omakapital on kordades väiksem aktsiakapitalist (2004. aasta aruande põhjal vastavalt 1,269 ja 10,001 miljonit krooni), millest johtuvalt peaksid aktsionärid aktsiakapitali muutma või siis ettevõtte tegevuse lõpetama.
    Kehvale majandusseisule vaatamata tahavad Hydro Texaco omanikud ikkagi oma investeeritud raha tagasi saada. Ehk teisisõnu peab Alexela Oil kui ostja need investeeringud hüvitama. Kui siia juurde arvata ka Hydro Texaco Läti ja Leedu tanklaketid, võib oletada, et ostuhind ulatub vähemalt 200 miljoni krooni kanti. Hydro Texaco kui müüja ja Alexela Oil kui ostja pole aga paraku tehingu hinda avalikustanud.
    Aivar Riisalu, endine äripartner
    Selle ajendiks, et ma eelmisel aastal Alexela Oilist ja kütuseärist üldse täielikult välja astusin, oli erinev riskitaluvus. Minu närvikava ei võimaldanud enam samal viisil jätkamist. Tegu oli ja on ikkagi suhteliselt arvestatava kontserniga. Ning meie vara jagamine Kadaka Varahalduses oli kaalutletud otsus. Ega ma midagi halba küll Hääle kohta ei ütle. Julge inimene. Mina lihtsalt ei taha õhtul magama minna olukorras, kus sul on kaelas sadadesse miljonitesse ulatuv laenukoormus.
    Juhan Kolk, praegune äripartner
    Saan Heiti Häält iseloomustada ainult positiivsest küljest. Ta on ettevõtja selle sõna kõige paremas tähenduses. Talle meeldib tegelda uute asjadega. Kõigega, mis on uus ja huvitav, tegeleb ta täie andumusega. Eriti veel, kui tegu mastaapse ettevõtmisega.
    Alexela Oili aktsionärina olen minagi seda meelt, et me jõuame Hydro Texaco ostmisega kiiresti selgesse plussi. Kütuseäris on ju peamiseks mahud. Ning mahtude kasvamisega tuleb ka kasum.
    Marti Hääl, vend ja äripartner
    Heiti on uskumatult initsiatiivne. Töönarkomaan. Kui talle midagi oma sisult meeldib, siis selle ta ka ellu viib. Ja mitte raha, vaid eneseteostuse pärast. Isiklikus plaanis ei oska ma endale paremat venda tahta.
  • Hetkel kuum
Statistikaamet vastab kriitikale: kuidas kujuneb elektrihinnaindeks?
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Kuudepikkune vaidlus jõuab lõpule: USA näib lõpuks Ukrainale abi andvat
Kuudepikkune vaidlus miljardite dollarite üle vabariiklaste ja demokraatide vahel võib jõuda laupäeval lõpule Ukrainale ja teistele liitlastele abi andmisega.
Kuudepikkune vaidlus miljardite dollarite üle vabariiklaste ja demokraatide vahel võib jõuda laupäeval lõpule Ukrainale ja teistele liitlastele abi andmisega.
Kes võidab 10 000 eurot? Selgusid Eduka Eesti parimad tööd Parimate seas ka minister ja mullune võitja!
Neljapäeva õhtul Äripäeva meediamajas kogunenud arvamuskonkursi Edukas Eesti žürii selgitas välja 11 tänavust nominenti.
Neljapäeva õhtul Äripäeva meediamajas kogunenud arvamuskonkursi Edukas Eesti žürii selgitas välja 11 tänavust nominenti.