Palace hotelli kohtuvaidlus ei pääsenud Riigikohtusse

27. märts 2006, 13:13

22. märtsil 2006 otsustas Riigikohus mitte menetleda Tallinna Linnavalitsuse ja Palace hoone ennesõjaaegse omaniku õigusjärglase esindajate kassatsioonkaebusi.

Sellega lõpetas Riigikohus pika kohtuloo hotelli „Palace“ tagastamisega seotud omandireformivaidluses.

Riigikohtu määruse mõjul jõustus Tallinna Ringkonnakohtu 19.detsembril 2005 langetatud otsus, millega lahendati kohtuasi Scandic Hotels Eesti AS-i tütaräriühingu, AS Finest Palace kasuks. Ringkonnakohus rahuldas täielikult hoone omanikku esindava Raidla amp; Partnerid advokaadibüroo vandeadvokaat Toomas Vaheri apellatsioonkaebuse ning tühistas nii varasema esimese astme kohtuotsuse kui ka Tallinna Linnavalitsuse 29. augusti 2001 korralduse hoone tagastamise kohta T-H. Blomdahlile 69% ulatuses. Tallinna ringkonnakohus tegi uue lahendi, millega otsustas, et ehitis tagastamisele ei kuulu. Ringkonnakohus leidis komisjonilisele kohtulikule ekspertiisile tuginedes, et hoone on pärast 1940 aastat sellises ulatuses ümber ehitatud, et ehitist ei ole võimalik ei tervikuna ega osaliselt endisele omanikule tagasi anda.

Aastate vältel Scandicut esindanud vandeadvokaat Toomas Vaheri sõnul on ringkonnakohtu otsus hoone saatuse suhtes määrava tähendusega. 'Kohtulahendi tagajärjel jääb hotellihoone tervikuna Scandicule, mis on igati põhjendatud. Ennesõjaaegsest Palace hoonest pole palju järel, tänane moodne neljatärnihotell on ehitatud vanade müüride vahele praeguse kasutaja
kulul ja juba ammu enne omandireformi algust.'

Kohtuotsus kummutas Tallinna Linnavalitsuse ja T-H. Blomdahli esindaja poolt esiletõstetud alusetud süüdistused, nagu oleks Scandicu õiguseellase poolt aastatel 1988-89 tehtud ehitustööd ebaseaduslikud. Ringkonnakohus leidis, et tööd on teostatud ja lõpule viidud enne omandireformi aluste seaduse jõustumist ning avalik võim on mitmete aastate jooksul tunnistanud ümberehitused nõuetele vastavaks ning lubanud neid kasutada. Kohtuotsuse kohaselt ei ole alust kahtluse alla seada hoones tehtud ümberehitustööde sisulist
vastavust seaduse nõuetele.

Vaidlused Palace hotelli hoone tagastamise ümber algasid 1995. aastal, kui Eesti Vabariik paigutas hoone mitterahalise sissemaksena riigi ja toonase AS Finest Hotels Group poolt asutatud AS Finest Palace aktsiakapitali. 1996. aastal asus hoonet tagasi taotlema T-H. Blomdahli esindav vandeadvokaat Viktor Kaasik. Sellest ajast on nii hotellihoone kui ka sellega seotud lepingud olnud arvukate kohtuvaidluste objektiks. Riigikohtu 22. märtsi 2006 määrus tähistab umbes kümme aastat kestnud ja ühe omandireformi ajaloo keerukaima vaidluse sisulist lõppu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing