Vana ehitusraamat näib loogikaõpikuna

Liivi Tamm 29. märts 2006, 00:00

Raamatukogus vanades ehitusõpikutes tuhnides sain üllatuse osaliseks. Nii ootamatult palju oli neis kaasaega kandunud probleeme ja kiirustamistuhinas meelest lipsavaid ehitamise algtõdesid.

Vaatamata sellele, et eestiaegsete õppematerjalide ilmumisaeg varsti sajandivanust sünnipäeva võib tähistada, võib sealt leida vägagi asjalikku infot. Mõistagi on aeg toonud muutusi, mõned nõuanded mõjuvad naljakalt või on seoses uute materjalidega sootuks ajaloo prügikasti rännanud, ent vana maja korrastaja võib tolleaegsest kirjandusest leida renoveerimisnõuandeid, mida praegu vaid ökotooteid pakkuvatest kauplustest juletakse uurida.

Tänapäevases ehituspraktikas on tootjate fantaasia iga töö jaoks spetsiaaltoote välja nuputanud. On silikoon aknale, silikoon uksele, silikoon vannile ja silikoon keldrisse. On plaatimissegu niiskele ja kuivale ruumile, plaatimissegu vee alla ning plaatimissegu, mis kuivab paari tunniga.

Spetsiaaltooted muudavad elu kergemaks ja seetõttu ei näi algtõdete teadmine ehitusmaterjali iseloomust enam vajalik olevat. Natuke elutervet mõtlemist ja vanades materjalides tuhnimist annaksid renoveerijale aimu, millised on materjalide koostisosad ning keerukana näivad lahendused muutuksid seeläbi loogilisemateks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:12
Otsi:

Ava täpsem otsing