Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Islandi börsil mull lõhkemas

Peeter Teder 05. aprill 2006, 00:00

Viimasel kolmel aastal Euroopa börside seas parima tootlusega Islandi börsi on viimastel kuudel tabanud langus. Islandi börsiindeks ICEX 15 on veebruari keskpaigast kukkunud 17 protsenti. Eile õhtul oli indeks 2,9 protsenti miinuses 5594,11 punkti tasemel.

Islandi aktsiaturu langusele on kaasa aidanud nõrgenev valuuta, kiirenev inflatsioon, kasvav firmade võlakoormus ja rekordiline jooksevkonto puudujääk. Investorid, kes varem rõõmuga ostsid Islandi olulisemate firmade, nagu näiteks FL Groupi ja Glitnir Panga aktsiaid, on neid nüüd müümas.

"See on mull, mis on lõhkemas," ütles Eclectica Fundi portfellihaldur Hugh Henry. Henry sõnul panustab ta langusele, laenates aktsiaid ja neid müües. Ta loodab müüdud aktsiad hiljem odavamalt tagasi osta ja niimoodi teenida kasumit.

FL Group, mille omandusse kuulub lennufirma Icelandair ja mis omab osalusi ka teistes firmades, on kaotanud oma väärtusest 26 protsenti. Glitnir, mis kuulub Islandi suurimate pankade hulka, on kukkunud 23 protsenti.

Ka Euroopa aktsiaturud, mis on olnud tõusutrendis, libisesid eile allapoole. Langust juhtisid kaevandusfirmade ja naftatootjate aktsiad. Maailma suurimate kaevanduskompaniide hulka kuuluv Rio Tinto aktsia langes 0,1 protsenti ning maksis 3050 penni. Naftafirma BP aktsia langes 1,2 protsenti ja maksis 666,5 penni.

USA aktsiad alustasid eilset börsipäeva väheliikuvalt. Arvutiteenuste firma Computer Sciencese aktsia hind hüppas 4,8 protsenti ja maksis 60,05 dollarit.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:53
Otsi:

Ava täpsem otsing