Skandinaavia kitarriduo poeetiline reis läbi kahe sajandi

Kersti Inno 07. aprill 2006, 00:00

Eksootilisi ja ekstreemseidki kontserte sisaldanud sari "Diplomaatilised noodid" pakub seekord rahuliku, luulel ja kitarrimuusikal põhineva kontserdi.

Põhjamaisest mõttemaailmast annab aimu Taani poeedi Inger Christenseni luule, mida saab kuulata nii taani kui eesti keeles. Christenseni luulet loevad taanlanna Zeynep ja Andres Ots.

Skandinaavia kitarriduo tuntus ja maine tõotavad kvaliteetset muusikaelamust. Seda arvamust toetab fakt, et duo liikmed Per Palsson Rootsist ja Jesper Sivebaek Taanist on maineka plaadifirma EMI solistid, keda reklaamitakse suurtel postritel kui üht populaarsemat ansamblit.

Kava väga erinevast muusikast läbi kahe sajandi ja erinevate maade annab ülevaate kitarri kui instrumendi võimalustest. Kuulsaima ameerika helilooja Steve Reichi loomingust on kavas virtuoosne ja improvisatsiooniline teos "Nagoya Guitars", mis on algselt kirjutatud marimbadele. Taani muusikast on kavas küpse meistri, väga laia ampluaaga helilooja Per Norgaardi filosoofilistest otsingutest kantud pala "Vesi ja roosid" kõrvuti noore, rock'itaustaga ja Taanis filmiheliloojana tuntud Anders Koppeli muusikaga.

Kitarri kodumaa Hispaania muusikast kõlab Isaac Albénize ja Fernando Sori looming. Sorit on peetud maailma parimaks kitarristiks. Albenize muusika on aga teadagi äärmiselt värvikas. Helilooja enda arvates ei suuda keegi temast paremini muusikasse panna Hispaania päikeselõõma kitsastel tänavatel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:38
Otsi:

Ava täpsem otsing