EPL: Pangad annavad nõu laenuintress paika panna

11. aprill 2006, 07:20

Kuigi laenuintressi fikseerimine pole laenuvõtjate hulgas eriti populaarne, soovitavad pangad seda siiski teha.

'Intressi fikseerimine on üks võimalus võtta ära tuleviku ebakindlus,' märgib SEB Eesti Ühispanga derivatiivide müügijuht Ott Jalakas. Tema sõnul ei näe analüütikud ette Euribori langust, pigem käib diskussioon selle üle, kui kiiresti see tõusta võiks, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Kes oleks oma laenuintressi fikseerinud eelmisel aastal, oleks täna juba võidus,' nendib Ühispanga juhatuse esimees Mart Altvee. Siis sai laenu fikseerida intressiga 2,8%, praegu on Euribor aga juba 3,05%.

Täna fikseerides ei tule võit nii kiiresti, tõdeb Ott Jalakas. Hetkel saab Ühispangas viieks aastaks laenu fikseerida intressiga 3,82% – ootuspäraselt tõuseb Euribor aasta pärast aga 3,62% tasemele. Analüütikud ei välista ka võimalust, et Euribor kerkib ka nelja protsendini.

Jalaka sõnul näevad kliendid tihti tehingus panga omakasu. 'Meie huvides on pikaajaline kliendisuhe,' lükkab ta selle ümber. 'Me ei taha olla turul ja müüa laenuvõtjate kortereid ja maju.'

Enamjaolt pakuvad pangad intressi fikseerimist 5, 10 ja 15 aastaks.

Ent intressi fikseerimisega kaasnevad kulud: esialgu suureneb kindlasti igakuine tagasimakse ja seda ajani, kuni Euribor tõuseb. Ka intressifikseeringu seadmise eest küsib pank lepingutasu: Nordeas on see näiteks 3000 krooni, Hansapank ja Ühispank küsivad tasu iga kliendi puhul eraldi.

Hansapanga eluasemelaenude osakonna juhataja Agnes Makki sõnul on euribori ajalooline keskmine 3,16. 'Tänane euribor on alla selle,' märgib Makk. 'Intressi tõusu vastu fikseerimine on võrreldav kindlustuse ostmisega.'

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing