ÄP 5 aastat tagasi: Eksport ohjaks elektri hinda

ÄP 18. aprill 2006, 00:00

Eesti Energia loodab elektri ekspordi kasvule Balti riikidesse ja merekaabli ehitamisel ka Skandinaaviasse, mis võimaldaks elektri hind stabiilne hoida, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi.

Eesti Energia juhatuse esimehe Gunnar Oki sõnul jääksid tootmismahtude kasvades elektrijaamade püsikulud samaks, mis oleks konkurentsieelis ka elektri eksportimisel. Eksporditurgudena nähakse Lätit ja hiljem ka Leedut. Merekaabli ehitamisel lisandub Skandinaavia.

Oki sõnul ei räägita maailmas taastumatute kütuste, nagu on ka põlevkivi, kasutamise lõpetamisest. Samal ajal peetakse nõiajahti tuumaenergiale, mis jätab põlevkivienergeetikale võimalusi. Seni on Eesti Energia katnud kolmandiku Läti elektrivajadusest, mis on 500-600 gigavatt-tunniga aastas umbes 10% Eesti Energia tootmismahust.

Hetkeseis: energiapoliitika on üks Eesti heitlikumaid. Tuumajaam kodus või koostöös Leeduga, järgmised põlevkivikatlad, tuulikud, merekaabel (import või eksport?), kombijaamad, alternatiivid. Õnneks on seni elektrit jätkunud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:55
Otsi:

Ava täpsem otsing