Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Brown Brothers - varjamatu mäng
Kõrgema mäestikutsooni aedade kohta mainitakse maailma veinikirjanduses üsna häguselt ja napilt: see ala sobib kangestatud veinide valmistamiseks...!? Kas ikka?
Kahtlaselt euroopaliku nimega Alpine Valleys (Alpi orud) on veinipiirkonnana tõsist tähelepanu pälvinud vähe, rahvusvahelise kisa-kära on pigem tekitanud selle külje-naaber King Valley, mille ametlik tunnustamine on nime patenteerimise pärast veninud tänaseni. Vähem teatakse seda, et piirkonna kõrgemad veiniaiad on jaheda, marjade aeglaseks küpsemiseks eriti sobiliku kliimaga, kus päevane kuumus vaheldub öise terava jahedusega. Terve Austraalia üks kõrgematest aedadest, üle 800 meetri üle merepinna paiknev Whitland, on King Valley osa ning kuulub veinitootjale Brown Brothers.
Brown Brothers on Austraalia mõistes "vana tegija", asutatud aastal 1885 Milawas ning kogemuste ning veinide püsivalt kõrge kvaliteedi poolest võiks ta liigitada gruppi "tõsised perefirmad", aga ei saa. Sest Brown Brothers mängib.
Terve kontinendi veininduse üldpildis domineerivad kümmekond rahvusvahelist marjasorti ja "austraallane" Shiraz. Brown Brothers on otsustanud teisiti ja valinud mängimiseks paar tosinat veinimarja, millest kolmandik on unikaalsed: Lexia, Flora, Arneis, Cienna, Tarrango, Durif... Kuidas nad nendega edukalt hakkama saavad ja mida uued istandused tulevikus andmas on, ei tea, sest meile pakutakse vaid valmismängu parimaid vilju - edasimängimiseks oma meeltel.
Veinide õige ja oodatud iseloomu kujundamiseks tehakse veinitehases mitmekülgset tööd. 1989, sajand pärast seda, kui nooruke poeg veenis võhikust isa istutama esimesed 10 aakrit veiniaeda ja kümnend hiljem ehitas laenatud 200 naelaga vana küüni kõrvale uuema kääritamishoone, rajati tolle ajastu meenutuseks ebatavaline veinitehas - Kindergarten, veinide lasteaed. Nii täitus entusiastliku noormehe unistus, küll põlvkonnad hiljem - katsetada uusi veinitehnikaid ja sobitada veiniks uusi veinimarju. Selles tehases "mängitakse kokku" Brown Brothersi uusimad veinid.
Kvaliteet algab aga veiniaiast, aja jooksul on rajatud istandused Victoria nelja piirkonda: veinivabrik Alpine Valley's Milawas rajati 1885; King Valley's Whitlands 1982 ja Banksdale 1994; Heathcote 1999; Swan Hillis rajati Mystic Park 1968. Erinevad piirkonnad on mitmekesise pinnase ja kliimaga ning sobivad erinevate marjasortide kultiveerimiseks. Need eeldused loovad mänguvõimaluse: igale marjasordile leitakse sobivaim kasvukoht ja kesise iseloomuga marjasaagiga ei lepita.
"Naudi mitmekülgsust! Veinid on erinevad nagu ka inimesed, kes neid joovad, sellepärast oleme loonud nii laiahaardelise stiilisarja ja segud." Brown Brothersi veinivalikusse kuuluvad kuivade valgete ja punaste veinide kõrval veel vahu- ja dessertveinid, nimistu lõpetavad kangestatud veinid. Kordumatud on mõned seguveinid, nagu Riesling + Crouchen või Dolcetto + Syrah. Tugevate, "vihaste", punaste veinide juurde on Brown Brothers toonud Shiraz'le konkureerima Durifi - liigutus, mida isegi veel kommenteerida ei oska.
Häid kangestatud veine nimega Port ja Tokay valmistab Brown Brothers samuti, kuid loodame, et mänguvõlus pole ununenud detail - EL veinitootjate kehtestatud keeld stiilinimede kasutamise kohta. Või jääme tulevikus neist veinidest ilma.
Autor: Tea Lajal