Jätkub vaidlus tuntud vorstimärkide Lemmik ja Doktor kasutamise üle

26. aprill 2006, 10:00

Harju maakohtus jätkub täna Rakvere Lihakombinaadi ja Kikas Kaubanduse vaidlus selle üle, kes tohib lihatoodetel kasutada kaubamärke Lemmik ja Doktor.

Viis aastat tagasi registreeris patendiamet n-ö vorstimärkidena tuntud Lemmiku ja Doktori omanikeks Kikas Kaubanduse OÜ, mis tollal tegutses Järlepa Kaubanduse nime all.

Väikefirma sai patendiameti otsusega ainuõiguse Lemmiku ja Doktori kaubamärkidele mitte ainult vorstil, vaid ka lihal ja teistel lihatoodetel nagu näiteks pasteet, kotletid, lihapallid, lihapirukaid ning erineval moel töödeldud broileriliha.

Tollal aastas umbes 300 tonni doktori- ja 50 tonni lemmikvorsti tootnud Rakvere Lihakombinaat kaebas patendiameti otsuse tööstusomandi apellatsioonikomisjoni. Komisjon menetles Eesti suurima vorstitootja kaebust üle kolme aasta ja lahendas piinliku olukorra nii, et kuulutas Lemmiku ja Doktori tooteliikideks.

?Antud juhul ma arvan, et komisjon menetles üle,? ütles Kikas Kaubanduse advokaat Veljo Viilol. ?Siis peaks müüja kohe teadma, et kui ostja tahab lemmikut või doktorit, antakse talle automaatselt vorsti, mitte snäksi.?

Harju maakohtu andmetel nõuab Kikas Kaubanduse OÜ praegu Rakvere Lihakombinaadilt õiguse tunnustamist kaubamärgile. Kikas Kaubanduse juhid Andres Ottis ja Eero Lass olid firma plaanidest rääkides üsna kidakeelsed.

?Nende meeste eesmärk on turgu korrastada,? märkis Viilol. Praegu toodab ja müüb Kikas Kaubandus mitmesuguseid hakkliha- ja linnulihatooteid, sh kotlette Lemmik.

Möödunud reedel kostis vaidluse olemusest rääkinud Rakvere Lihakombinaadi juhi Olle Hormi häälest tüdimust. ?See on vana asi, kus esindame hetkel varjusumas Lihaliitu,? ajas Horm otse Rakvere Lihakombinaadi vastu suunatud nõuet tagasi.

Horm lisas: ?Vabandust väljendi eest, sunnikud üritasid üldkasutatavat kaubamärki vasakule panna, registreerida oma nimele.? Kellele kaubamärgid Lemmik ja Doktor kuuluma peaks, ei osanud ta öelda. Eestis puudub hetkel praktika, kus üldkasutatavad kaubamärgid kuuluksid Lihaliidule, Põllumajandus-Kaubanduskojale või mõnele muule erinevaid tootjaid ühendavale organisatsioonile.

Horm tunnistas, et tüli põhjustab fakt, et patendiameti esialgse otsuse kehtima jäädes tuleks Lemmiku ja Doktori kaubamärkide kasutajatel rahakoti rauad valla päästa. ?Tekib võimalus küsida royaltyt ehk autoritasu, mis on iseenesest väga absurdne,? selgitas Horm.

Seadus kaitseb kaubamärki vaid taotleja määratud tooteklasside lõikes. Nii on kaubamärk Lemmik registreeritud ka paberile, kontoritarvetele, raamatutele ning lemmikloomatoitudele, kus ta kuulub firmadele Woodware Systems ja Baltazar Trading.

Lisaks taotlevad Baltmilk ja Eesti Pakendid IP Lemmiku registreerimist piimale ja piimatoodetele, kohvile, teele, leivale-saiale ja muudele toiduainetele. Registreerimistaotlused on hetkel menetluses. Paar aastat tagasi soovis Liiwi Heliisi omanik Aivis Ohtla registreerida Lemmikut ka alkohoolsetele jookidele, kuid ses osas on kaubamärgimenetlus lõpetatud.

OÜ Kikas Kaubanduse asutajateks olid Rein Hünerson ja Eero Lass, kes kaubamärkide registreerimise ajal juhtisid Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõtet AS Linnulihatooted. Praegu kuulub Kikas Kaubandus võrdsetes osades asutajatele, Andres Ottisele ning osaühingule Melanell.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing