Piraatlus levib Eestis endiselt nagu umbrohi

Enn Heinsoo 27. aprill 2006, 00:00

Intellektuaalse omandi liidu käesoleva aasta raportis mainiti Eesti peamiste piraatlusprobleemidena üldkasutatavaid servereid ja plaatidel levitatavaid piraatkoopiaid.

Viimase mure kohta märgiti ära ka juhtumid, kus Rootsi ja Soome turistid külastasid Eestit, et osta isiklikuks tarbeks illegaalselt kopeeritud filme, muusikat ning tarkvara. Siiski väidavad meelelahutustarkvarafirmad, et olukord on paranemas.

Püsivalt on suurim probleem internetiteenusepakkujate (ISP) üldkasutatavates serverites tohutul hulgal levivad piraatkoopiad. Samuti mainiti selle teemaga seoses, et harva saab selle probleemi lahendada koostöös kohalike ISPdega.

Näiteks 2005 aasta märtsis konfiskeeriti Narvas ühte erakorterisse toimunud reidi käigus FTP-server, mis kuulus ühe kohaliku ISP administraatorile. Serverist leiti sadu ebaseaduslikke muusika- ja filmifaile. Samuti on raportis tõdetud, et ikka veel on suureks mureks CDdel ja DVDdel levivad piraatkoopiad. Põhjusena on välja toodud piraatkoopiate sissevedu Venemaalt puudulike tolliseaduste tõttu. Samuti saavad turistid vabalt kohapealt hankida piraattarkvara ja seda riigist välja viia.

Rõõmu ei tekita ka tõsiasi, et väljast sisse toodava piraattarkvara hulk kahaneb, kuna see toimub eelkõige kodumaise ebaseaduslike CDde ja DVDde tootmise kasvu arvelt. Hinnang Eesti tegevusele piraatlusega võitlemisel on raportis üpris negatiivne.

Raportis nenditakse, et valitsuse tähelepanu valdkonnale ei ole kahjuks piisav ja et vaimse omandi probleemid ei ole politseile ja tollile prioriteet.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:57
Otsi:

Ava täpsem otsing