Kollaseid lehti ja siniseid okkaid kevadsuvesse

Maris Paalvelt 05. mai 2006, 00:00

Vähe tööd ja vaeva nõudva aia taimedeks on ilupuud ja põõsad. Sordiaretajad on kõvasti tööd teinud, et okaspuude värviskaala oleks ääretult lai ja lehtpõõsad köidaksid mitte ainult oma õitega, vaid ka mustri ja värviga lehel, mõningal puhul, nagu näiteks kontpuudel, aga suisa särtsaka okstevärviga.

On vahva, kui aed ei ole ainult kujundatud kääbuspuudest, vaid seda kõike kroonib mõni kõrgekasvuline puu, kelle tüve najal õhtul väsinuna uut jõudu ammutada. Selleks sobib uus arukase sort, mille ilusaid pikki oksi ehivad kollased lehed. Uuselamurajoonides on oluline elustara. Elustaraks sobivate liikide-sortide arv on lai, meil on aga kulutulena levinud üksnes hariliku elupuu ‘Brabant' sort.

Hariliku kadaka kollaste okastega sort. Üks ilusamaid kadakate sorte, kellele on omistatud Bonnis näitusmessil kuldmedal. Püramiidse kasvukujuga, kahe-kolme meetri kõrgune. Meil hästi külmakindel ja vastupidav. Ei karda kevadpäikest ega vaja varjutamist.

Kasvab igasugusel aiamullal, lepib ka toitainetevaeste viletsate muldadega.

40 cm istik maksab 110 krooni.

Kaljukadaka ilus siniseokkaline sort. Tuntuimast sordist ‘Skyrocket' erksavärvilisem. Kõrgus kaks-kolm meetrit, sobib nii üksikult kui ka hekiks. Et talvel lumi pikki võrseid alla ei murraks, võib nad sügisel nööriga kokku siduda. Tugevust annab ka igasuvine noorte võrsete kärpimine.

Kasvab igasugusel aiamullal päikesepaistelises kasvukohas.

50 cm taime hind 110 krooni.

Siberi kontpuu sort. Tumerohelised lehed. Eriti kontrastne on tumepunase võrse ja lehe värv koos. Noored lehed ja võrsed omapärast erksat tooni. Õied valged, õitseb mais, juunis.

Viljad hõbejasvalged. Kõrgus kaks kuni kaks ja pool meetrit, külmakindel ja vähenõudlik hekitaim, mida võib kasvatada ka grupiti murus.

See on üks intensiivsema värviga sorte. Kasvab nii päikesepaistel kui varjus. Hästi pügatav.

70 cm kõrgune taim maksab 80 krooni.

Arukase sort kõrge ja püramiidse kitsa võraga, kus oksad looklevad ümber tüve. Tüvi liigile iseloomulikult valge ja lehed rohelised. Kõrgus 10 meetrit. Külmakindel. Eelistab kergemaid liivsavi- ja saviliivmuldi ning päikeselist kasvukohta.

Hea ja soe puu eramajade juurde, kus ei võta palju ruumi kuid aitab oluliselt kaasa visuaalsele pildile.

150 cm kõrgune istik maksab 350 krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing