Äärmiselt lühinägelik mõte

Mati Feldmann 08. mai 2006, 00:00

Üks tont käib mööda Eestit - lastetusmaks. Viimati rakendati seda nõukogude rahva vennalikus peres, määraga 6% brutopalgast. Mäletan, kuidas noorem rahvas seda maksu kirus.

Toon ainult mõned aspektid, mis minu arvates näitavad lastetusmaksu lühinägelikkust tänases Eestis. Esiteks, tööjõu väljaränne saab lisamaksu näol veel ühe tugeva pooltargumendi - nooremad inimesed, kes tulevikus tahaksidki lapsi saada, on selleks ajaks juba Eestist lahkunud. Teiseks, sisserändajad, keda me hirmsasti kardame, sünnitavad endale kiiresti lapse(d), et maksust pääseda. Kolmandaks, algab alandav arstide vahet voorimine neil, kes lapsi tõesti ei saa. Stiimul olgu tänases ühiskonnas alati positiivne, mitte aga raudora, millega kunagi gladiaatoreid areenile aeti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:58
Otsi:

Ava täpsem otsing