Teisipäev 28. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Soome paberitööstus alustas streiki

ÄP 16. mai 2006, 00:00

Paberitööstuse ametiühing teatas streigist läinud reedel, kui UPM oli avalikustanud koondamiskõneluste tulemused. Firma plaanib vallandada 672 töölist osana plaanist, mille eesmärk on vähendada kolme aastaga Soomes töötajate arvu 2557 võrra, vahendas Bloomberg.

"Soomes on kujunenud juhtimiskultuur, kus aktsionäride huvid seatakse esikohale," ütles paberitööstuse ametiühingu juht Jouko Ahonen. Streigist plaanib osa võtta ca 24 000 ametiühingu liiget.

Koondama ja tootmisüksusi sulgema sunnib firmasid juba neli aastat kestnud tulude vähenemine, mille taga on toorme- ja energiakulude järsk kasv ning suured ülevõimsused. Soome metsatööstuse föderatsioon, mis esindab tööandjaid, nimetas streigi illegaalseks.

StoraEnso teatel läheb streik firmale rahas maksma ca 9 miljonit eurot (141 miljonit krooni) ning toodangus 33 000 tonni.

Läinud aastal streikisid Soome paberitööstuse töölised seitse nädalat firmade nõude vastu, et töö võiks jätkuda ka puhkepäevadel ning et osa töid saaks firmasse sisse osta. Päevane tööseisak läheb tööstusele maksma ca 40 miljonit eurot (626 miljonit krooni).

Soome on Kanada järel maailma suuruselt teine paberitoodete eksportija. Metsatööstuse tooted moodustavad neljandiku riigi ekspordist. Metsanduses on tööl umbes 200 000 soomlast ehk 8% tööealisest elanikkonnast.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing