Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Lennukihooldajad vaidlevad palga pärast

Kristina Traks 17. mai 2006, 00:00

Eelmisel nädalal andis transpordi ametiühing, mis esindab Skandinaavia lennundusfirma SASi omanduses oleva lennukite hooldusfirma AS Air Maintenance Estonia mehaanikuid, riiklikule lepitajale üle materjalid toimunud palgaläbirääkimiste kohta ning palus abi töötüli lahendamisel.

Transpordi ametiühingu esimehe Peep Petersoni sõnul küsitakse kõrgema klassi lennukimehaanikutele palgatõusu 50 protsenti ehk seniselt keskmiselt 20 000 kroonilt kuus 30 600 kroonile kuus. "Tööandja ei luba seni neile mingit palgatõusu, vaid pigem tahtis hoopis palka langetada," ütles Peterson. "Meie sellise asjaga nõus ei ole ja sellepärast otsimegi abi riiklikult lepitajalt."

Petersoni sõnul teenib samasugusel tasemel lennukimehaanik näiteks Rootsis Arlanda lennuväljal kuupalka alates 80 000 kroonist. "Tööturg on avatud ja selle ettevõtte töötajad leiaks kindlasti tööd ka teistes Euroopa riikides," lisas Peterson.

ASi Air Maintenance Estonia juht Rait Kalda ütles, et vaidlus käib palgatõusu üle, mida ametühing küsib mehaanikutele lausa 56 protsenti.

"Mehaanikud saavad meil 3-4kordset Eesti keskmist palka ja meie arvates peaks olema küll võimalik sellise palgaga kenasti ära elada," ütles Kalda. "Firma majandustulemustest lähtuvalt ei saa me praegu palku tõsta."

Kalda ei osanud öelda, miks küsib ametiühing töötajatele nii suurt palgatõusu ning miks just sellist numbrit. Samas ütles ta, et viimastel aastatel pole ettevõttes palku tõstetud ning seda jällegi tulenevalt majandustulemustest.

"Me oleme alles nii uus ettevõte turul, et peame töid tegema veidi odavamalt," sõnas Kalda. "Praegune vaidlus ametiühinguga meie mainet muidugi ei paranda."

ASis Air Maintenance Estonia töötab ca 90 inimest. Ettevõte loodi 2002. aastal Estonian Airi tehnilise osakonna baasil. Põhiosa firma ca 100 miljoni kroonisest aastakäibest annab Estonian Airi lennukite hooldamine, kuid ettevõte teeb hooldustöid ka näiteks Air Balticu, easyJeti, Aero Airlinesi ja teiste lennukitele.

Kasumit teenis Air Maintenance Estonia esimest korda oma tegutsemisaja jooksul eelmisel aastal ning see oli paar miljonit krooni. Varasematest aastatest kogunenud kahjumit see aga veel ei kata.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:59
Otsi:

Ava täpsem otsing