Reede 2. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Sõnastik: kolm populaarset salatit, mis kunagi meelde ei jää

Heidi Vihma 19. mai 2006, 00:00

On saanud nime Waldorf-Astorialt, omaaegselt maailma kalleimalt ja uhkeimalt hotellilt, mis avati aastal 1893 New Yorgis. Salati autoriks peetakse hotelli ülemkelnerit, Ðveitsi päritolu Oscar Tschirky't, kes mõtles selle koostise välja üheks 1896. aastal korraldatud heategevusballiks, kus miljonäriproua Vanderbilt haigete laste jaoks raha korjas. Salatil on eri aegadel ja eri maades mitu nägu, aga alati kuuluvad sellesse seller, õun ja pähklid. Kastmeks on enamasti sidrunimahlaga maitsestatud majonees.

Tüüpiline vahemereline salat, kuhu kuuluvad tomatid, kurgid, rohelised oad, artiðokid, paprika, sibul, kõvakskeedetud munad, anðoovisefilee või tuunikala, mustad oliivid, oliiviõli, küüslauk ja basiilik. Traditsioonilises salade ni?oise'is ei ole kunagi keedetud köögivilja ega kartulit, olgu meie kohalikud variandid millised tahes.

Autoriteetseim kulinaariaentsüklopeedia "Larousse Gastronomique" seda salatit ei tunne. Eesti restoranides on see siiski laialt levinud, kusjuures kirjaviis varieerub restoraniti. Lehtsalat, oliiviõli, Worcesteri kaste, praetud saiakuubikud ja parmesan. Lisatakse ka praetud peekoniribasid, anðoovisefileesid, kana, muna jm. Eriti maitsval kujul saadaval restoranis Gloria. Autoriks peetakse Mehhikos tegutsenud itaalia päritolu kokka Caesar Cardinit. Retsept pärineb aastast 1924.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing