Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

USA rahulolematu Hiina rahaga

Romet Kreek 19. mai 2006, 00:00

USA rahandusminister John Snow väljendas eile taas rahulolematust, et Hiina raha ei tugevne piisavalt kiiresti dollari suhtes. Ühtlasi soovis ta näha Aasia riikide valuutasid tugevana, mis tähendaks dollari nõrgenemissoovi.

"Olgu teile selge: me oleme ekstreemselt rahulolematud aeglase ja pettumustvalmistava Hiina valuutasüsteemi reformitempoga," ütles Snow eile USA senati panganduskomitee ees esinedes.

Hiinal oleks tõsise soovi korral päris lihtne Snow' unistust täita - müües massiliselt maha USA valitsuse võlakirju, ajades USA pikaajalisi intresse uskumatult kõrgele tasemele, põhjustades USA kinnisvaraturu krahhi ning võlakirja- ja aktsiaturu kukkumise. Kui võlakirjade alt vabanevad dollarid müüki paisata, saaks ka USA soovi täita väärtusetu dollari näol. Hiinale tähendaks see majandusraskustesse sattumist, kuna põhiline eksporditurg kuivaks kokku. USA ja Hiina on üksteist vastastikku ära mineerinud, ühe probleemid hävitaksid ka teise majandust.

Dollar langes euro ja Jaapani jeeni suhtes, kuna üleeilne dollari tõus ei peegeldanud väljavaadet, et USA keskpank on lähenemas intressitõstmise lõpetamisele. Üleeile tõlgendati USA finantsturgudel olukorda nii, et intressitõus jätkub seoses oodatust kõrgema inflatsiooninumbriga.

Euro maksis eile kell 17.10 1,2826 dollarit ja dollar 12,199 krooni. Ühe dollari eest maksti 110,60 jeeni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing