PM: Börsilangus läänes võib kaasa tõmmata ka Tallinna börsi

22. mai 2006, 07:51

Tallinna börsi võib oodata kümnetesse protsentidesse ulatuv langus, kui ärevus Euroopa ja Ühendriikide turgudel ei vaibu.

Euroopa börsid liikusid eelmisel nädalal viimaste aastate halvimal joonel, mitu päeva järjest kukkusid ka USA tähtsaimad indeksid. Reedel Ühendriikide börsid siiski pisut kosusid, kasvud piirdusid aga vaid poole protsendiga või jäid alla selle, kirjutab Postimees.

SBM Panga raha- ja kapitaliturgude direktori Mart Veskimäe sõnul on toimuvat kriisiks veel vara nimetada, kuid ärevad on meeleolud küll. Tema sõnul võib Tallinna börsi tabada tagasilöök Rootsi fondidelt, mis on siia päris palju raha paigutanud.

'Rootsi investorite seas võib praegu kerget paanikat tunda küll,' rääkis ta. 'Juhtuda võib, et inimesed tahavad fondidest oma raha kätte saada, see sunnib fonde oma aktsiaid müüma ning surve alandab kindlasti hindu.'

Kui palju börs sellises olukorras kukub, on raske ennustada, kuid langus võib Veskimäe sõnul küündida kümnetesse protsentidesse. 'Mingist tasemest tekivad uued ostjad, aga keegi ei tea täpselt, milliselt,' lisas ta.

LHV USA turgude maakleri Alo Vallikivi sõnul peaks langust pehmendama see, et kohalikud investorid on saanud jõukamaks ja käituvad börsil ratsionaalsemalt. Üleilmsetel turgudel on tema sõnul aga ebaratsionaalsuse probleem selgelt olemas.

SEB Eesti Ühispanga analüütiku Hardo Pajula sõnul on olukord muret tekitav. Viimastel aastatel on maailma majanduses nauditud odava raha toel häid aegu, kuid need ajad paistavad tema sõnul lõppevat. 'Tundub, et tohutu rahamass hakkab maailmas kokku tõmbuma,' tõdes Pajula Postimees Online’ile.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing