Ilmus raamat legendaarsest kapten Tõnissoost

Tiina Kolk 26. mai 2006, 00:00

Eesti meresõidu ajaloos on palju tähelepanuväärseid inimesi. Raamatu koostaja Ants Pärna arvates peaks legendaarse laevakapteni Hermann Tõnissoo (1890-1974) koht olema kohe pärast admiral Pitkat, kellega nad koos Eesti Vabadussõjas osalesid.

Mälestusteraamatus kirjutab Hermann Tõnissoo oma lapsepõlvest ja esimestest meresõidukogemustest poisikesena, õpingutest merekoolides, meremeheelust läbi aastakümnete, Teise maailmasõja karmist reaalsusest Nõukogude tagalas, tööst Tallinna Sadama kaptenina ja merekooli õppejõuna.

Kapten Tõnissoo elas mitme riigikorra ajal ning sõitis 23 laeval, ta oli kirglik mudelimeister. Oma 63 laevamudeliga juhib ta veel tänagi Eesti laevamudelimeistrite edetabelit.

Stiilselt kujundatud mälestusteraamatus on arvukalt fotosid, kapten Tõnissoo joonistusi ja skeeme ? la "teeme endale laeva ise valmis" või kuidas jäämurdja "Suur Tõll" sõja ajal torpeedode käest pääses. Mälestusi kapten Tõnissoost pajatavad tema kunagised õpilased - kaugsõidukaptenid Uno Laur, Heino Kaev, Peeter Veegen, Toivo Ninnas ja kapten allveearheoloog Vello Mäss.

Raamatu lõpus on ära toodud merendusalaste mõistete seletusi, et ka "maamehed" kirjutatust täiesti aru saaksid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing