EPL: Looduskaitsjad laidavad metsaseaduse eelnõu

29. mai 2006, 07:14

Eelmisel nädalal saatis Eestimaa Looduse Fondi (ELF) nõukogu keskkonnaministrile avaliku pöördumise uue metsaseaduse eelnõu kohta.

ELF osutab olulistele vajakajäämistele ennekõike selle tulundusmetsi puudutavas osas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Allakirjutanud viitasid oma pöördumises esmalt asjaolule, et sel kolmapäeval riigikogus teisele lugemisele jõudva metsaseaduse eelnõu alusel hakkab raiete planeerimine toimuma vaid puude vanust ja jämedust arvestades, jättes kõrvale muud väärtused.

'Kui kuusik on 80aastane, peab metsakorraldaja selle automaatselt raiesse sisse kirjutama. See aga tähendab, et omanik võib metsa lagedaks raiuda,' selgitas ELFi metsaspetsialist Kaupo Kohv.

'Eelnõust jääb mulje, et tulundusmets on koht, kust ainult raha välja tõstetakse, et elukeskkonnana polegi sellel mingit väärtust. Raiete planeerimisel tuleks silmas pidada ka ökoloogilisi ja metsakaitselisi näitajaid,' ütles Kohv.

Keskkonnaminister Villu Reiljani sõnul on metsamajandamise planeerimisel arvestatud ka sotsiaalseid ja keskkonnakaitselisi aspekte. 'Näiteks kehtestatud raievanused on just seepärast majanduslikult optimaalsest kõrgemad, et teatud liikidel tekiks lisaks kaitsealadele sobilikke elupaiku ka tulundusmetsades,' ütles ta.

Samuti teeb ELFile muret asjaolu, et kaob vanas metsaseaduses olnud nõue, mis ei luba ühe lageraie kõrvale teise tegemist enne nelja aastat. 'Sisuliselt loobub riik õigusest sekkuda lageraiete tegemisse, kui need jäävad eri kinnistutele,' viitas Kohv sellele, et uus seadus hakkab metsa tervikliku elusüsteemi asemel kinnistupõhiselt käsitama.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing