ÄP 5 aastat tagasi: Kartul ja bensiin vedasid hinnad üles

ÄP 08. juuni 2006, 00:00

2001. aasta maikuu hinnatõus oli viimase 2,5 aasta rekordiline, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi. Statistikaameti andmeil olid kaupade ja teenuste hinnad kõrgemad mais aprilliga võrreldes 0,7%, 2000. aasta maiga võrreldes aga 6,9%.

Rahandusministeeriumi hinnangul said uueks inflatsioonimootoriks kütuse- ja köögiviljade hinnad. Nt bensiini 95 hind tõusis Statoili tanklates 7.-30. maini 4,6%. Köögiviljade hinnatõus oli osaliselt sesoonne, osaliselt mõjutas seda impordi piiramine seoses kartuli ringmädaniku epideemiaga. Kartul kallines võrreldes eelneva kuuga 6%. Statistikaameti teenistusejuhataja Viktoria Trasanovi sõnul kallinevad kodumaised köögiviljad igal aasta. "19kroonist banaanikilo ei ole aga varem näinud," lausus ta. Aastaga on toiduainetest kallinenud enim liha ja lihatooted - 15,3%, seejuures liha enda hind ligi 25%.

Hetkeseis: Hinnad tõusid mais aprilliga võrreldes 0,5%, aastaga kerkis THI 4,7%. Enim kallinesid kulud transpordile, mis kasvasid kuuga 1,8 ja aastaga 9,9%. Langesid vaid sideteenuste hinnad: sidekulud vähenesid kuuga 1,7 ja aastaga 6,6%.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:03
Otsi:

Ava täpsem otsing