Head retseptid leiad raamatutest

Tiina Kolk 09. juuni 2006, 00:00

Joanna Farrow, Varrak 2006, 144 lk, pehme köide

Huvitavate retseptide järgi valmistatud roogade pildid kaunilt kujundatud Joanna Farrow' liharaamatus vaimustavad mitte ainult algajat kokkajat, vaid ka paadunud gurmaani.

Raamatu sissejuhatuses tuuakse kogu vajalik teave liha kohta - sobiva jaotustüki valimine, selle töötlemine ja toiduks valmistamine. Iga retsepti juures esitletakse ka olulisi toiduvalmistamise etappe fotodel, mis on kindlasti abiks neile, kes alles on avastanud kokakunsti võlu.

Liharaamatu 80 klassikalise ja tänapäevase roa retseptide hulgas on näiteks eraldi toodud toite veise- ja vasikalihast, lamba- ja sealihast, kodulinnulihast ning metslinnu- ja ulukilihast. Mõned näited neist: chilli con carne, saltimbocca, küpsetatud sealiha õunakastmes, pardi-confit ehk rasvahoidis, lambalihahautis köögiviljadega. Selles raamatus tutvustatud lambaliha-retseptid lausa kutsuvad järele proovima, kuidas maitseb tallekints Vahemere moodi või lambaliha-porruhautis rosmariini klimpidega või hoopis Maroko safranilammas?

Liha koos juurviljadega on universaalne toit, mis sobib igal aastaajal - nii ahjupraeks talvel kui ka grillimiseks suvel. Liharaamatust leiab arvukalt inspireerivaid retsepte, mida ka grilliõhtul proovida. Iga õnnestunud katsetus ja suurepärane maitseelamus ärgitab proovima järgmisi toite.

Lia Virkus ja Angeelika Kang, Ajakirjade Kirjastus 2006, 116 lk, kõva köide

Kordustrükk populaarsest raamatust, mis pakub uusi, huvitavaid, aga samas lihtsalt ning kergelt valmivaid grillroogi. Kogumik annab ka asjatundlikku nõu, millist grillaparaati ja varustust muretseda, kuidas õiget lihatükki valimida ja marineerida ning muidugi näpunäiteid ohutuks ja tulemusrikkaks grillimiseks. Lisaks tutvustatakse müügilolevaid kastmeid ja marinaade ning õpetatakse nende kodust valmistamist.

Enn Tobreluts, Priit Toomits, Tiit Treve, Ajakirjade Kirjastus 2004, 154 lk, kõva köide

Raamat annab põhjalikke näpunäiteid grillimise ja barbecue kohta koos arvukate BBQ- ja grilliretseptidega - kuidas valmistada sea-, veise-, lamba-, linnu- ja ulukilihast toite, samuti kala- ja mereandide grilliretsepte ning huvitavaid nõuandeid magusate grilli- ja BBQ-roogade ning erinevate salatite ja lisandite valmistamiseks. Raamatust leiab ka BBQ Euroopa meistrivõistluste võiduroogade retseptid.

Tiina Kolk

Harri Ilves, Lia Virkus, Enn Tobreluts, Ajakirjade Kirjastus 2004, 208 lk, kõva köide

Raamat on kaunistatud rohkete piltidega ja joonistega. Raamatust leiab küsimusele, millest on parim teha šašlõkki, strooganovi, guljašši, grill-liha jms. Samuti on juttu, kuidas ja milliste maitseainetega maitsestada liha, erinevatest liha glasuuridest, kastmetest, paneeringutest. Raamatus on erinevate lihaliikide tutvustused (sea-, veise-, vasika-, lamba- ja ulukiliha) ning valmistusviisid, üle 100 retsepti koos pildiga valmisroast.

Mul on kodus igasuguseid kokaraamatuid - nii neid, mis annavad baasteadmisi kui ka tuntud meistrite teoseid, mis on tulvil huvitavaid roogi ja mille järeletegemine ei pruugi isegi profil kokal õnnestuda. Niisugustest raamatutest saavad inspiratsiooni, kuidas toite valmistada, pakkuda ja kaunistada, nii professionaalid kui ka harrastajad. Aga kogenematule toiduvalmistajale kulub alguses iga lihtsamgi kokaraamat marjaks ära, sest nendes toodud alustõed aitavad edasi minna. Näiteks, kuidas grilliürituseks lihale marinaade või kastmeid valmistada. Nagu igal alal, nii ka siin, aitavad ürtide ja vürtsidega katsetustest saadud kogemused uusi nauditavaid maitsenüansse luua.

Heast kokaraamatust leiab alati ka kogenud kokk uusi ideid.

Alati püüan reisil olles leida vähemalt tunnikese, et kohalikus raamatupoes kokaraamatuid uurida ja valida.

Mind huvitavad ikkagi retseptikogud, mitte kaunilt kujundatud "ilukirjandus".

Kogun ka niinimetatud temaatilisi teoseid - näiteks Vahemere köögist, leivaküpsetamisest, pastaroogadest või grillimisest.

Tean oma kogemusest, et iga kokaraamatu retseptide järgi valmistatud toit ei õnnestu - kas koostajatel on mõni komponent kirja panemata jäänud või on kogused valesti määratud. Ainult katsetades võib veenduda, mida retseptis muuta. Kas kokaraamat on hea, selle saab ikkagi ainult konkreetse roaga katsetades kindlaks teha.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing