Hiiumaa ainus sanatoorium on müügis

12. juuni 2006, 14:02

Pankrotivarana on 6,5 miljonilise alghinnaga müügis Hiiumaal, Käina vallas asuv Lõokese hotell-sanatoorium ning miljoni krooniga algkool-lasteaia hoone.

Seni ainsa sanatooriumina Hiiumaal tegutsenud AS Andra KE on pankrotis ning mudavannid ja välibassein tühjad, ootamas ostjaid. Siiski, uksi päris kinni pitseeritud pole ja aega ajalt majutatakse 40 toalises sanatooriumis ruumes turistidele. Käina alevikus asuv 'Lõokese 14', pindalaga 3,17 ja 1,94 ha, kinnistu koos hotelli sisustuse ja inventariga on müügis, ning kirjalik enampakkumine toimub 30 juunil. Lisaks on müügis samale ettevõttele vallasasjana kuuluv algkool- lasteaia 1482 ruutmeetrine hoone.

Ettevõtte omaniku Kalju Endi sõnul sai ettevõttele saatuslikuks teiste, suurte sanatooriumite odavad hinnad, millega ei suutnud hiidlased võistelda. Ettevõtte müügitöö jäi nõrgaks ja klientide nappus talvekuude, külmal ja pimedal ajal maksis kätte. „Kui suvi oli kasumlik, siis sügis- talv sõid kõik finantsid. See oli meil juba paar aastat tagasi teada, et sellisel kujul me elama ei jää. Ei suutnud konkureerida teiste, suurte sanatooriumitega. Siis veel kui oleks müügipool olnud kahasse koos mõne suuremaga,” sõnas End.
Lootusest parematele aegadele ostis AS Andra KE ka vallalt tühjana seisnud alg-kool lasteaia hoone. Eesmärgiga hakata seal laste suvelaagreid korraldama aga ümberehitused jäid tegemata. 2003. algasid raskused, mis ahelreaktsioonina viisid ettevõtte pankrotti. Võlakoorem pankade ees kasvas ja omanik viis pankroti avalduse sisse. Kokku oli ettevõttel võlgu ca 10 miljoni krooni eest. „Proovisime ka ise varemalt ostjaid leida aga siis ei õnnestunud,” sõnas End.
Hoolimata pankrotist ei jäta End siiski südamelähedast ettevõtmist ning loodab koos partneritega osaleda enampakkumisel. Siiski mitte selleks, et sanatooriumile vaim sisse puhuda vaid hakata seal hoopis hooldusasutust või vanadekodu pidama.. Lasteaed- algkooli maja võiks jääda lastelaagrite tarvis.

Advokaadibüroost Kraavi ja Partnerid pankrotihaldur Veli Kraavi sõnul on kahe Hiiumaa objekti vastu huvi olnud juba praegu suur. „Vanahärrad Rootsit on huvi tundnud, Tallinnast on huvi tuntud ja kohalikud ka peavad plaane,” sõnas Kraavi. Ta avaldas lootust, et objektid õnnestub juba esimesel enampakkumisel maha müüa.
Käina vallavanema Üllar Padari sõnul on iga ettevõtlus vallale tervitatav. „Sanatoorium oli vallas korralik maksumaksja. Loodame, et keegi tuleb ja ostab ära. Hotellina pole see just hea kohapeal aga panisonaadina võiks olla küll,” sõnas vallavanem

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing