PM: Pärnusse kerkib musterelurajoon

14. juuni 2006, 07:55

Ettevõtja Meelis Niin loodab Eestis ellu viia idee, kus elamupiirkond valmib kui näituseeksponaat, olles kõigile avatud ja firmadele seega heaks reklaamiks.

Esimese pääsukesena hakkab Niine eestvõttel loodav mittetulundusühing Eesti Elamumessid arendama Pärnus Papiniidu elamupiirkonna projekti. Kuuehektariline ala paikneb jõe kaldal südalinna vahetus naabruses, kirjutab Postimees.

Niin märkis, et koostöös omavalitsusega valib messikorraldaja maatüki. See krunditakse, seejärel toimub arhitektide žürii ees konkurss, millega valitakse välja projektid. Seejärel tuleb ehitus, hoonete viimistlemine ja sisustamine ning enne elanike sissekolimist on kogu projekt umbes ühe kuu jooksul avatud kõigile külastajaile.

Näiteks Soomes on sellistel ettevõtmistel juba hoog sees. Kui Niine sõnul sõidavad eestlased praegu üle lahe analoogsele messile ideid ja teavet koguma, siis nüüd oleks ka Eestil aeg arhitektuuri, planeerimise ja inseneritöö uuenduslikud lahendused koguda kord aastas toimuvale ehitusmessile, leidis ta.

Soome kogemuse järgi väisab ühe kuuga näidisküla umbes 200 000 inimest.

Just eelnev asjatundjate valik ja hilisem avatus kõikidele uudistajatele peab tagama ehitusmessina valmiva rajooni hea kvaliteedi ja uudsete lahenduste kasutamise. Seal välja käidud ideid omakorda oskavad messi külalised hiljem ise ehitusfirmadelt nõuda ja ka ehitajad-arendajad oma klientidele pakkuda.

Pärnu linnavalitsus pakub messina valmivaks elurajooniks linna kinnistu endiste sõjaväeladude territooriumil Pärnu jõe ja raudtee vahelisel alal Papiniidus, teatas linnavalitsuse pressiesindaja Signe Leesmann.

2009 juunis peaks ala 47 krundil olema valmis korter- ja eramajade rajoon, mis jääb umbes kuuks ajaks avatuks kõikidele huvilistele, kinnitas Meelis Niin.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing