Airbusi tootjafirmas insaidertehingute kahtlus

16. juuni 2006, 14:43

Euroopa lennundus- ja kaitsetööstuskontserni EADS juhid müüsid miljonite eurode eest aktsiaid enne kui tootmisprobleemid firma aktsia langusesse paiskasid.

Teisipäeval teatas EADS, et maailma suurima reisilennuki Airbus A 380 tarneaeg pikeneb kuue kuu võrra, mis kärbib nelja aasta perspektiivis kasumeid umbes 2 miljardi euro võrra. Kolmapäeval kukkus firma aktsia uudise peale 26% ning päeva lõpuks oli EADSi turuväärtus kahanenud 5 miljardi euro võrra, kirjutas Financial Times.

Prantsuse päevalehe Liberation andmeil müüsid firma tippjuhid suurtes kogustes aktsiaid juba märtsis. Müüsid nii EADSi kaas-president Noel Forgeard kui tema kolm last, samuti firma üks suurimaid erasektori investoreid Arnaud Lagardere. Nii Fogeard kui Lagardere eitavad insaidertehingut.

Fogeard nimetas juhtunut 'õnnetuks kokkusattumiseks', väites, et probleemid ilmnesid alles aprilli lõpus ning et ka mais loodeti veel nendest üle saada.

EADSi teised aktsionärid nagu DaimlerChrysler nõuavad aga selgitust. Samuti nõuab 'võimaliku insaidertehingu' uurimist Prantsuse endine peaminister Laurent Fabius ning EADSi väikeaktsionäride organisatsiooni juht. Prantsuse finantsinspektsioon on ajakirjanduse andmeil luubi alla võtnud mitme EADSi tippjuhi viimase aja aktsiatehingud.

Singapore Airlines, mis on üks suurimaid uue superlennuki tellijaid, avaldas juba tarneaja pikenemise pärast nördimust ning teatas, et nõuab kompensatsiooni ja tellib 20 uut lennukit Airbusi rivaalilt USA Boeingult.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing