Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Lilleõite ja puulehtede teine elu

Mait Talts 22. juuni 2006, 00:00

Tallinna Ülikooli Akadeemilise raamatukogu kohvikus Strix avati läinud nädalal Eesti Rahvusraamatukogu bibliograafi, harrastuskunstniku ja fotograafi Külli Kaunissaare looduslikest materjalidest valminud kunstitööde näitus. Varem on samas olnud üleval tema fotonäitus Tallinna Botaanikaaia roosidest. Seekordne ekspositsioon on mõnevõrra vaoshoitum, kuid väljapeetum ja esteetiliselt ehk mõjuvamgi.

Nii nagu paljud asjad, sai seegi näitus alguse juhusest. Ühel talveõhtul avastas Külli Kaunissaar raamatu vahelt harukordselt hästi säilinud orhidee õie, mille ta ise sinna kunagi pannud oli. Kokkukasvanud kroonlehtede paigutus meenutas talle inimese nägu ja nii sündiski autori esimene herbaarmaterjalist sünnipäevakaart, millele järgnesid uued kunstilised katsetused. Nüüd hakkas ta juba teadlikumalt õisi ja puulehti kuivatama ning looduses "sellise pilguga" ringi käima, et visuaalseid assotsiatsioone loovaid pildikesi komponeerida.

Enamik näitusel eksponeeritud piltidest on jaapanipäraselt selge siluetiga kahekaupa asetsevad botaanilised loodusmotiivid, kui vahel võib neis näha ka midagi muud - inimfiguure, mõnd metsaelanikku või isegi midagi müstilist. Ühesõnaga kõike seda, mis on olemas vaataja vastuvõtlikus meeles. Näitus pakub vaatajale võimaluse luua vabalt assotsiatsioone. Samas on kõik kenasti väljapeetud, mittemillegagi pole üle pakutud. Oma loojapositsiooni rõhutab Külli Kaunissaar ka jaapanipärase trükitud autogrammiga pildi paremas alanurgas.

Nii ongi puulehed ja äraõitsenud lillede kroonlehed Külli Kaunissaare pisiteostes justkui surnuist "üles tõusnud", uuele elule äratatud, et mitmekesistada meid ümbritsevat keskkonda ja anda sellele uusi tähendusi.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40
Otsi:

Ava täpsem otsing