Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Päikesepiigade tagasitulek

    Kohtume Domina hotelli fuajee baaris: kohas, kust Laikjõe veel eelmisel aastal iga päev läbi kõndis, kui juhtis Ernesto Preatoni osalusega Domina World Travelit.
    Nädal tagasi jumekatena India-Tai tööreisilt naasnud turisminaised pakatavad ideedest ning nende silmad löövad särama, kui nad räägivad visioonidest, mis peaks vilju kandma aasta-paari pärast. Nad on oma valikus kindlad hoolimata sellest, et minevikus on mõlemal luhtunud ettevõtmisi ja selja taga pankrotid. On palju inimesi, kes ei taha nende nime kuuldagi.
    Nüüd on need kaks asunud vedama Janek Tammemäe turismifirmat Travel In Tours. Tammemäele kuulub Arco Vara Geodeesia OÜ, mis veel hiljuti kuulus Arco Varale.
    Naistel on idee täita eksootiliste atraktiivsete puhkusepakettide tühimik. Läbirääkimiste faasis on plaan tšarterreisidest Indiasse Goa rannikule. Edasised mõtted liiguvad Tai suunal. Nende bürooruumidesse Narva mnt 53 tuleb Eesti esimene reisinõustamise kabinet.
    Juba on esimesed puhkajad sõitnud Travel Ini kaudu Kreeta villadesse. Nišši nähaksegi villamajutuses, mitte ainult Kreetal või Türgis. "Ekslikult peetakse neid väga kalliteks, sest neid ei teata. Näiteks lossimajutus Prantsusmaal," räägib Laikjõe ilusatest plaanidest.
    Omaniku Janek Tammemäe peretuttava Laikjõe nimi firma omanikeringis ei kajastu, kuid Tammemäe sõnul on just tema ettevõtmise hing ja initsiaator.
    Laikjõe on pakkinud oskuslikult nagu reisikohvri kokku ka uue meeskonna: sissetuleva turismiga tegeleb Tallinna linnavalitsuse kultuuriväärtuste ameti endine juht Külli Holsting, turundusjuht on Dominast kaasa tulnud endine Hansapanga töötaja Liis Vilde. Põhitrump on muidugi Margit Rebane-Pent.
    Naised on erinevad ja samas sarnased. Filoloogi haridusega naised alustasid nõukogude ajal giididena: Rebane-Pent käis 1977 Leningradis giidiks Soome turistidele. Marina Laikjõe esimene reis giidina oli Prantsusmaale.
    Nende firmad olid alguses heal järjel teerajajad, kuid siis tulid tagasilöögid. Margit Pent-Rebast saadab musta varjuna Wris Toursi pankrot mõni aasta tagasi.
    Marina Laikjõe süüks pannakse aga RRA (Reisijuhtide ja Rekreatsiooni Arenduskeskuse) põhjalaskmist. Edasi teatakse teda rohkem kui Domina säravat juhti, kes on alati glamuurne, hea suhtleja, armastab laia joont, mida iseloomustavad ka tema Domina-aegsed peod ning telesaated, mis lennutasid televaatajaid küll "Päikesepüüdja", küll mõne teise saatega eksootilistesse paikadesse. "Diiva", öeldakse ta kohta.
    Pärast Wris Toursi mitmes teises turismifirmas uuesti alustada püüdnud Margit Rebane-Pent seevastu ei armasta laia joont ega liigset tähelepanu. Teda iseloomustab otsekohesus, töökus ja karm ütlemine, mis mõnelgi kolleegil on silme eest mustaks võtnud. "Nagu tank, mis läheb läbi ka sealt, kus teistele tundub asi lootusetu," võrdleb üks ekskolleeg. Eesti turismiseltskonnas hinnatakse Rebane-Penti kõrgelt, sest ta on üks pikema staažiga turismitegelasi. Hoolimata sellest ei anta näiteks reisiportaalis Trip.ee naistele armu ja siunatakse neid kõikvõimalikel põhjustel.
    Mis puudutab tagasilööke ja uuesti jalule tõusmist, siis Rebane-Pendi sõnul on vaid kaks võimalust: kas alla anda või edasi minna.
    "Pean olema enda vastu aus ja ütlen, et see, mis ma olen pidanud oma elu suurimaks õnnestumiseks, on kahjuks avalikkuse silmis ja mõnes mõttes ka tõesti mu elu kõige suurem ebaõnnestumine. Wris Toursis, mida praegu mainitakse ainult negatiivses kontekstis, on minu jaoks ka midagi sellist, mida ma ei saa häbeneda. Ühel hetkel tuleb tõdemus - mis ma siis tegema pean? Kas peab ennast põlema panema või ära kaduma?! Tuleb hoopis edasi minna," räägib ta sugereerivalt silma vaadates.
    Laikjõe sekundeerib talle: "Inimestel on ikka õnnestumisi ja ebaõnnestumisi. Et teada põhjuseid, miks midagi juhtus, tuleb minna väga sügavale. Aga ma usun, et õnnestumisi on meil kindlasti palju rohkem kui ebaõnnestumisi. Kõigist vigadest, mida oleme teinud, sai ka õpitud. Arvan, et minna saab ainult paremaks."
    Laikjõe meenutab, et Dominast lahkudes ja Laulasmaa Hotellides tööl olles ta haigestus ja sai aru, et peab turisminduses jätkama. Ka ei karda söakad naised, et kui majanduses midagi juhtub, ei tunne keegi enam reiside vastu huvi. Nende hinnangul on kasvuruumi ja majanduses peaks lõhkema aatompomm, et reisid lõpeksid. "Meie kliima tingib selle, et inimesed peavad kuskil end taastootma," räägib Laikjõe. Naised on kindlad, et kahe aasta pärast on nad Travel Ini viinud nii kaugele, et firmat tuntakse paari sihtkohamaa liidrina. Et värske firma büroo pole veel kolinud, on naised pidevalt ratastel ja kohtumiskoht on Domina hotell.
    Ühe käe näppudel võib üles lugeda Eestis neid, kes teavad tšarterreiside korraldamisest nii palju kui Margit. Loomulikult on tal must plekk küljes, aga ma ei kipuks teda hukka mõistma. Ta ei saa põgeneda vastutuse eest, sest tema oli omal ajal Wris Toursi juhatuse liige. Wrisi huku põhjus oli määratud aga juba asutamise hetkel, sest ettevõte loodi vähese kapitaliseeritusega. Kui tol ajal üritati tekitada tšarterreise opereerivat reiskorraldusfirmat, mille kapitaliks oli 400 000 krooni, pandi see kõik sisse varana: mööblis ja arvutites. Loota, et reisikorraldaja muutub finantsiliselt tugevaks, oli vale ja selles ei saa süüdistada Margitit, tema polnud sel ajal seal otsustaja.
    Mind paneb hämmastama, et tema puhul on käivitatud isiklik kättemaks. Peaaegu alati, kui ta midagi teha üritab, muutub see tema isiklikuks materdamiseks. Eestis on neid lugupeetud äriinimesi küll, kes on vahepeal läbi käinud mitmest pankrotist ja kelle võlausaldajatele on müts korralikult pähe tõmmatud, aga millegipärast neid ei rünnata. Ma väga loodan, et neil ettevõtmine õnnestub, seda enam, et Eesti aju- ja kogemustepotentsiaal on suhteliselt väike.
    Omal ajal olid nad tugevad tegijad ja tegemist on turisminduses arvestatavate inimestega. Kui hästi neil läheb, oleneb sellest, kui ausad ja tegusad nad on. Oluline on ka, mida nad pakkuma hakkavad. Praegu pole nad veel öelnud, millega täpselt turule tulevad. Aga kasvuruumi veel on, eriti sissetuleva turismi osas.
    Isiksustena on nad omavahel võrreldes nii ja naa. Mõlemad on töökad, sihikindlad ja, mis peamine, tahtmist täis. Eks nad ole ka halbade asjadega turul silma paistnud, aga kes ei teeks valesid otsuseid. Kindlasti on neil vaenlasi, kas või need, kellele Wris võlgu jäi. Aga kui Eesti seadused lubavad edasi tegutseda ja ärikeeldu pole, siis alahinnata neid ei maksaks.
    Tema kasuks otsustas see, et ta oli valmis vastu võtma suurt väljakutset. Aga kahjuks ta otsustas, et mujal on parem. Meil polnud vastuolusid ega riide, küll kontseptsioonilisi vaidlusi, kuid need viivad vaid edasi. Kahjuks kujunes meie koostöö üürikeseks ja ma ei saanud temast selget pilti. Väike pettumus oli, et ta keerulistele olukordadele nii lihtsalt alla andis.
    Nad on mõlemad väga head oma ala spetsialistid, neil on seljataga pikk kogemus. Andkem inimestele võimalus toimetada ja ennast tõestada. Mis puudutab Travel Ini, siis nende pluss on see, hakatakse tegelema nii sissetuleva kui ka väljamineva turismiga ja see aitab riske maandada. Teades Marinat aastaid, võin öelda, et ta on hea suhtleja ja kindlasti ka väga hea kliendibaasiga. Kui nad leiavad omale õige niši, siis igale uuele tulijale on ruumi. Arvan, et nad käivitavad firma korralikult, olen optimist. Müts maha nende ees, sest turismi marginaalid pole suured, me pole võrreldavad pangandusega. Aasta pärast saab nende tulemusi analüüsida.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.