PM: Pangad tõrjuvad Savisaare kriitikat tarbimisbuumi suhtes

27. juuni 2006, 08:19

Enne pühi süüdistas majandusminister Edgar Savisaar keskpanka ja kommertspanku tarbimislaenubuumi õhutamises, pankade meelest on süüdistused aga alusetud.

Savisaar teatas vahetult enne võidupüha, et näeb märke majanduse võimalikust ülekuumenemisest, mille põhjustajaks peab ta eelkõige tarbimislaenude kiiret kasvu ja laenuraha abil ülearust tarbimist, kirjutab Postimees.

Ministri meelest peaks keskpank ohjeldama kommertspankade tegevust. 'Eesti Pangal on vaja normatiive või laenu andmise tingimusi karmistada,' lausus Savisaar.

Samas viitab keskpank, et peale olukorra analüüsimise ning avalikkuse ja kommertspankade tähelepanu juhtimise ohtudele pole neil muid võimalusi. Kõige tähtsamat ehk iseseisvat intressipoliitikat Eesti pank ei aja ja nii sõltub Eesti laenuturu kasv otseselt Euroopa keskpanga intressitasemest.

SEB Ühispanga jaepanganduse divisjoni asedirektor Riho Unt märkis, et tänavusest Emori finantskäitumiste uuringust tuli välja, et tarbimislaenude võtmisel on kliendid kaalutlevamad kui eluasemelaenude puhul.

'Kui eluasemelaen on praeguses Eestis muutunud normiks, siis tarbimislaenu otsus tehakse enamasti teadmisega, et see on küllaltki kallis ja tuleb võimalikult kiiresti tagasi maksta,' kommenteeris Unt.

Hansapanga Grupi juhi Erkki Raasukese sõnul on alusetu väita, nagu suhtuksid pangad vastutustundetult kogu Eesti majanduse käekäiku.

Tarbimislaenude võtmine on tema kinnitusel kasvanud samas suurusjärgus eluasemelaenudega. Ka on Raasukese sõnul Eesti elanike laenukoormusel võrreldes muu Euroopaga kasvuruumi veel küll.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing