Korralik grillnurk valmib ühe kuuga

Eneken Laasme 28. juuni 2006, 00:00

"Kamina ehitamise aeg sõltub esmajoones materjalist ja selle keerukuse astmest, kuid kuu ajaga tuleb ikka arvestada," kinnitab OÜ Olger Stone juhataja Ennu Pagel.

Linnaaeda kaminat ehitades peab jälgima kõrvalhoonete asukohta ning soovitatav oleks panna korstnale sädemepüüdja.

"Kindlasti tohib kamina ehitada ainult alale, millel on hoonestamise õigus," sõnab OÜ EstStone juhataja Kert Loide. "Kui kamina kogurajatis ületab 25 m", peab linnavalitsuselt eraldi luba taotlema ja kamin tuleb projekteerida. Kuigi praegu ehitavad inimesed välikaminaid suvalistesse kohtadesse, võib hiljem, kui hakatakse kontrolli teostama, tekkida probleeme."

"Tuleohutuse norme, mis reguleeriksid otseselt välikaminate ehitust, praegu ei ole," selgitab Põhja-Eesti Päästekeskuse Tuleohutusbüroo vaneminspektor Lennart Ambos. "Kuid kehtib nõue, et ehitiste vahemaa peab olema vähemalt 8 meetrit." Vajalik on ka KOVi teavitamine välikamina rajamisest.

Ambose kinnitusel on sel aastal Tallinnas ja Harjumaal olnud üks tulekahju, mis on alguse saanud välikaminast ning mille põhjus on omaniku hooletus.

Kamina võimalik materjalivalik on lai: paekivi, maakivi, põllukivi, dekoratiivkivi, tellis või graniit. "Kõige õigem oleks kamin ehitada looduslikust kivist, sest see sobib peaaegu iga maastikuga," sõnab Loide. "Kõige pikem eluiga on aga seejuures graniidist või põllukivist kaminal."

Populaarseimateks välikaminate materjalideks on praegu paekivi ja maakivi.

"Kuna Eestis leidub suuremal hulgal paekivi, soovitangi kasutada välikamina ehitamisel eelkõige just seda materjali," sõnab OÜ Olger Stone juhataja Ennu Pagel. "See kivi kohandub väga hästi ümbritsevasse looduskeskkonda, andes kaminale loomuliku mulje."

"Kui hakata kaminat ehitama paekivist, peab hoolikalt kivi valima ning see peab olema kas käsitsi murtud või siis mehaaniliselt, kuid ei tohi olla lõhatud, sest siis tekivad mikropraod ja kivi hakkab ajapikku murenema," lisab OÜ EstStone juhataja Kert Loide.

"Mina soovitan osta või lasta ehitada ka välikaminate valmiskomplekte, kus on olemas nii pliit, suitsuahi, grillvann kui ka kamin. Elu on näidanud, et hiljem on inimesed kahetsenud, et on vaid ühe asja ostnud ning seetõttu on nad pärast pidanud teised asjad juurde tellima, kuid see läheb kokkuvõttes tunduvalt kallimaks," sõnab OÜ EstStone juhataja Kert Loide.

"Kamina juurde käivad kindlasti ka varikatused ja terrassid," lisab Loide. Lisaks võib ehitada puudealused, tööpinnad ja muud panipaigad, samuti paigaldatakse sinna elekter ning valgustus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:06
Otsi:

Ava täpsem otsing