Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hingetoitu ja õndsust Haapsalu festivalilt

Kersti Inno 07. juuli 2006, 00:00

XIII Haapsalu Vanamuusikafestival alustas kolmapäeval kummardusega Mozartile. Täna toimub festivalil kaks kontserti. Kell 20 esinevad külalised Belgiast - ansambel Il Gardellino. Viieliikmelise ansambli juht ja esisolist on Marcel Ponseele, festivali kunstilise juhi professor Toomas Siitani hinnangul maailmas konkurentsitu barokkoboevirtuoos. Hiilgavad virtuoosid on ka teised ansambliliikmed. Nende esituses saab kuulata saksa hilisbaroki kammermuusikat. Tuntud nimede Bachi ja Telemanni kõrval on Johann Gottlieb Janitsch, keda meil väga vähe tuntakse, kuid on Toomas Siitani kinnitusel hästi põnev helilooja, Telemanniga võrreldav suurkuju samast sajandist.

Täna kell 23 algaval Öökontserdil esitab ansambel Voces Musicales aga muusikat barokiaegselt Inglismaalt.

Laupäeval tuleb Haapsallu legendaarne briti vokaalansambel The Gothic Voices, kes tähistab tänavu 25. hooaega. Seetõttu esinevad nad sel suvel tavalisest rohkem maailma festivalidel ja teevad läbilõikelisi esinduskavu. Kava, mille nad Haapsallu toovad - 13. sajandi motetid ja ristisõdijate rüütlilaulud - esindab nende profiili suurepäraselt, pakkudes "hingetoitu ja otseteed õndsusse" (The Times). Toomas Siitan usub, et sellest saab üks üle aegade põnevamaid kontserte Haapsalu Vanamuusikafestivalil.

Pühapäeval, saab festivali lõppkontserdil esmakordselt Eestis kuulata Johann Sebastian Bachi "Ülestõusmisoratooriumit". See on erakordselt kaunis teos, mis on teenimatult jäänud suurte passioonide ja "Jõuluoratooriumi" varju. Selle kõrval saab kuulata ka Bachi üht ulatuslikumat ja kaunimat kantaati "Ich hatte viel Bekümmernis". Mõlemad on hingelise ülestõusmise lood, mis teineteist suurepäraselt täiendavad. Lõppkontserdil esinevad eesti muusikud Toomas Siitani juhatusel - ansambel Studio Vocale solistide Kädy Plaasi, Teele Jõksi, Mati Turi ja Uku Jolleriga ning Tallinna Barokkorkester.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40
Otsi:

Ava täpsem otsing