Kuningas UBU

Ülle Hallik 07. juuli 2006, 00:00

Esialgu mängitakse Haapsalus siiski vaid kümme etendust ning midagi sama suurejoonelist teater vähemalt nii pea korrata ei kavatse.

Tegijate tahtel rock-oopusena sündinud "Kuningas Ubu" räägib loo kellestki kodanik Ubust, kel õnnestub intriigide tulemusel tõusta kuningaks. Võimuhullusest haaratuna otsustab Ubu siirduda sõjaretkele Venemaa vastu, teda toetab truu emand Ubu.

Alfred Jarry' "Kuningas Ubu" tegelaskond küünib 400 000 tegelaseni, Tiit Ojasoo sõnul on selles osas "olulisi kärpeid tehtud". Sellegipoolest on tegemist ühega Eesti suurematest suvelavastustest, mille mõõtmeid võib võrrelda Vanemuise aastatetaguste projektidega, näiteks Tartu raekoja platsil etendunud "Evitaga". Näidend, mis on samas nii sõge kui ka koomiline, on piisavalt lõdva ülesehitusega, et seda võiks käsitleda kõige erinevamates võtmetes. No teatri lavastajad Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper on otsustanud katsetada muusikalise cover'iga ning tellinud originaalmuusika Chalice'ilt. Räpparina tuntuks saanud muusik on varemgi teistes žanrites loonud, "Kuningas Ubu" muusika laadi nimetas Ojasoo "teistsuguseks" ning kommenteeris määratlust "rock-oopus", et tegu on päris kindlasti oopusega, kuigi mitte nii väga rock'iga. Muusika ja laul jõuavad vaatajani nii a cappella, elava saatega, kui ka fonogrammi taustal.

Tiit Ojasoo hinnangul on "Kuningas Ubu" vääriline eesti teatri aasta lavastus: auväärset lugu on siin aastakümneid lavale tuua plaanitud ning esmakordselt on see ka teoks saanud, samas on sellesse lisatud palju tänase päeva tegijatelt. Kui tihti on suvelavastustes tõsiselt palju teatrit ja vähe väljasõitu või vastupidi, siis No pakub väga palju teatrit ja korraliku väljasõidu. Ojasoo soovitas varuda aega ja teha tutvust lennuväljaga ning miks mitte seal ka üks väike kiirendusvõistlus maha pidada. "Aga ainult väga ettevaatlikult," rõhutas ta.

"Kuningas Ubu" on maailmakuulus näidend, mille esietendus Pariisis 1894. aastal lõppes skandaaliga, paljude meelest algas aga just siis moodsa teatri ja kunsti ajalugu. No teatri "Kuningas Ubu" peaossa on kutsutud laulma ja näitlema Tõnis Mägi, teises peaosas astub üles Marika Vaarik.

Lavastust "Kuningas Ubu" mängitakse juulis vaid kümme korda. Etendused toimuvad Haapsalu lennuväljal kolmes võimsas angaaris, mis lubab etendusi anda iga ilmaga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40
Otsi:

Ava täpsem otsing