Microsoft tikub Apple'i marjamaale

Lauri Matsulevitsh 10. juuli 2006, 00:00

Microsoft on juba mõnda aega otsinud võimalusi, kuidas kõigutada Apple'i domineerimist MP3-mängijate turul. Selleks on leitud ka konkurentsieelis. Microsofti pleieritega peaks olema võimalik lugusid laadida ka WiFi kaudu - seda Apple'i iPod ei suuda.

Microsoft ise on teatanud, et need uudised põhinevad kuuldustel, mis peegeldavad firma asutaja Bill Gatesi mais väljaöeldut. "Praegu ei ole meil midagi teatada," kommenteeris Microsoft.

Piper Jaffray analüütik Gene Munster ütles Bloombergile, et kuigi firma midagi ei kommenteeri, siis arvestades asjaolu, et varemgi on enne ametlikku toodete turuletulekut sealt infot lekkinud, võib eeldada, et seadme kallal töötatakse.

Loomulikult pole kindel, kas Microsofti toode suudaks USA pleieriturul 75% turuosa hoidva Apple'i iPodi tõrjuma hakata. 70% kõigist legaalsetest muusikapaladest laaditakse alla Apple'i iTunes internetipoe kaudu.

"Küsimus on selles, kas keegi seda tahab," lausus Munster. "Kui tegemist on tavalise MP3-mängijaga, siis selliseid on juba piisavalt. See ei tähenda, et Microsoft ei osutuks edukaks, kuid nad peavad midagi veel tegema, uusi omadusi lisama."

Pärast 1gigabaidise iPod Nano turuletoomist ei ole Apple ühegi uue iPodiga välja tulnud. Apple'i arenduskonverents peetakse augustis ning firma juhilt Steve Jobsilt oodatakse, et tal on siis fännidele midagi näidata.

Analüütikud ootavad, et Apple tuleks välja mõne uue iPodi versiooniga - näiteks iPodi mobiiliga või suurema ekraaniga video-Podiga. Peale selle on üks enim oodatud lisasid võimalus laadida WiFi kaudu lugusid. Turu nõudmisi ning tehnoloogia arengut arvestades ei oleks Munsteri arvates üllatus, kui Apple uue WiFi iPodiga turule tuleks.

MP3-mängijate turule trügimine oleks kooskõlas Microsofti strateegiaga laieneda väljapoole tarkvarasektorit, kus ta praegu domineerib. Firma teeb juba Xboxi mängukonsoole ning on üritanud siseneda ka pihuarvutite turule.

Teisalt võib Microsoft sellise käiguga hakata konkureerima omaenda partneritega. "Mida iganes Microsoft ka ei teeks, sellise käiguga hakkaks ta konkureerima partneritega, kellega ta on koostööd teinud viimased 3-4 aastat," sõnas American Technology Researchi analüütik Shaw Wu. Eelkõige mõjutab see Sonyt, Samsungi ja Creative Technologiesi.

Samas ei ole Microsofti uued äriideed, nagu Xbox, eriti rentaablid ning Wu kahtles, kas Microsoft tahaks rahastada järjekordset kahjumlikku äri.

Et Microsofti tegevuspõld on piiritu, näitab see, et alates 2008. aastast on firma vormel 1 autode ametlik elektrooniliste kontrollplokkide (ECUde) varustaja.

Plaan üle minna standardiseeritud kontrollplokkidele on osa Rahvusvahelise Autospordi Föderatsiooni (FIA) restruktureerimise programmist. Microsoft varustab vormel 1 sarja ECUdega aastani 2010.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:07
Otsi:

Ava täpsem otsing